Коренно противоположни становища за мангана във водата на Брестовица

Автор: Виктория Петрова 7676
Коренно противоположни становища за мангана във водата на Брестовица

МВЕЦ „Кадиево“ не е виновен за замърсяването на водата с манган в Брестовица, нито за наводняването на път под жп мост в близост до мини ВЕЦА. Тези застъпиха на специално организиран брифинг ръководството на МВЕЦ “Кадиево” в лицето на инж. Васил Тасев, който е управител и съсобственик на фирмата, изградила съоръжението. 

Като причина за пресконференцията Тасев изтъкна продължаващите проверки върху дейността на Водноелектрическа централа свързани с качеството на водата в село Брестовица, както и с наскоро проверения сигнал за състоянието на подпорна стена, за която се твърди че е пропукана и става причина за наводняване на път, преминаващ успоредно до реката под жп мост. 

Припомняме, че през лятото на 2021 година приключи проверка на Върховната административна прокуратура, която заключи, че водата в селото не е безопасна за човешкото здраве, остана забраната за използването ѝ. Според анализ на  екип от научни специалисти от БАН, Минно-геоложки университет и ВиК експерти, цитиран от прокуратурата, причина за наличието на манган във водата е МВЕЦ „Кадиево“. В него е описано, че за нуждите на работата на електроцентралата в близост до съществуващите тръбни кладенци е изградена преградна стена в терасата на р. Въча. Част от територията се заблатява и в тръбните кладенци се появява манган, пише trafficnews.bg

Според Тасев и двама инженери, които се представиха за независими експерти - гл.ас. д-р инж. Вероника Караджова – химик, обща и неорганична химия, и Даниела Бакларова, специалист по "Хидрогеология и инженерна геология" със специалност хидродинамика на подземните води, единственият начин за справяне с проблема със замърсяването на водата е изграждане на пречиствателна станция. По думите им обаче МВЕЦ "Кадиево" няма нищо общо с мангана. 

По думите на Караджова, докладът на БАН, върху който се базира оценката на прокуратурата по проверката, е разчетен погрешно и че там се посочва, че МВЕЦ може да е само една от причините за замърсяване. 

"ВЕЦ-овете разчитат на преминаващите води и не връщат вода назад, защото това е икономическо неизгодно. Присъствието на МВЕЦ и "водното огледало" не биха могли да окажат влияние върху химичният състав на водите в р. Въча", подчерта Караджова, която обясни, че по тази причина няма как да се замърсява водата преди самото съоръжение. 

Ръководството е поискало да бъдат предоставени справки за качеството на водата през последните 20 години от РИОСВ, но от там заявили, че не разполагат с такива данни. Тасев и експертите изложиха още теза, че МВЕЦ „Кадиево“ е пусната в експлоатация през 2015 г., а едва през 2020-2021 г. в кладенците за питейна вода на Брестовица е открит манган. 

С изграждането на МВЕЦ „Кадиево“ и съоръженията към него с нищо не е нарушена хидравличната картина на реката и подземните води в площите около нея. МВЕЦ „Кадиево“ и съоръженията към него не могат да въздействат на подземните води и нямат връзка с нивата на водовземните кладенци за питейно водоснабдяване по поречието на р. Въча“, коментира инж. Лиляна Карафизиева, главен проектант на централата. Тя показа и нивото на водното огледало, което се поддържа на кота 172.30, а дигите и бетонната подпорна стена са близо метър по-високи от нивото на водата, съгласно нормативните изисквания.

"При производството на електроенергия с руслова ВЕЦ не се променя качественият състав на водата. Напротив, това е едно от най-екологичните производства. И от централата няма как да се отдели, образува или прехвърли манган към водата или към сондажите. Енергията, произвеждана от ВЕЦ-овете, е пример за енергия от възобновяем източник", допълни и Тасев. 

Химическите проби и анализи преди и след ВЕЦ-а, направени от МОСВ, категорично показват, че няма наличие на манган, посочи още Тасев. 

По отношение на пътя под жп моста в Кадиево, който е залят от вода, и по този повод заместник областният управител на Пловдив Лъчезар Бакърджиев е пратил сигнал до прокуратурата за евентуално компрометиране на подпорната стена на ВЕЦ-а, Тасев изрази становище, че пътят е незаконен и че е най-ниска точка, в която се събира вода и шахтите не се отводняват. 

Въпреки, че от 2021 г. няма публични данни за повишен манган във водите на съседното село Брестовица, хората продължават да сигнализират за лошото качество на водата, за която има препоръка да не бъде използвана. 

"Проблемът с мангана възниква през седемдесетте години във връзка с водоснабдяването на някои градове и включително се стигало до ликвидиране на кладенци, за да се реши мангановото замърсяване на водовземните съоръжения, водоснабдяващи гр. Пловдив, изградени в терасните отложения на р. Марица", разказва инж. Даниела Бакларова-Петрова.

Според нея вероятните причини за повишено съдържание на манган в питейните води на Брестовица са две. Първата е наличие на манганосъдържащи минерали в колектора на подземните води. И втората, по-вероятна причина, е взаимодействието на подземните води в режим на експлоатация на водовземните съоръжения от ПС „Брестовица – Кадиево“ с водите на р. Въча в участъка на образувалия се в непосредствена близост остров, разделящ реката на две, където се задържат отпадъци, паднали дървета и др., предполагащи развитие на гнилостни процеси и натрупване на утайки, съдържащи манган.

TrafficNews потърси за коментар и Любомир Томов от инициативен комитет „Справедливост за Брестовица“. 

"Г-н Тасев твърди, че имат доклад на някакви хора, учени, ние също имаме доклад. След като е толкова сигурен - да се съберат учените, които са правили единия доклад и другия доклад, и да решат кой е виновен в края на краищата. По наши данни, това, което имаме от 2 години, е доклад от 74-страници, и го предоставяме на когото иска, заедно със заключенията на светилата по отношение на водите в БАН, Минно-геоложки университет. Хората са казали абсолютно всичко с анализ, доклад, шест-седем месеца са правили изследвания. Какво има да коментираме, че на някой му е накривена шапката или, че е направил куп нередности с построяването на централата, защото са изменяни 4-5 пъти проверките. Може да твърдят каквото искат, просто нещата не са такива нещата. Освен това има 6-7 дка унищожена гора, благодарение на водното огледало. Той твърди, че водното огледало е 100 метра, но не е така. Има доклад на РИОСВ, който сочи, че стената на водното огледало стига до кота нула в продължение назад в дълбочина, което стига до Йоаким Груево или става 3-4 километра това разстояние. Задължиха го да сложи уред, който да измерва какво налягане има, какъв обем вода, държи в това съоръжение, защото той държи повече от разрешеното количество. Сега твърди, че не трябвало да се слагат измервателни уреди", посочи Томов. 

Емануела Караманова от гражданското сдружение „Живот за Брестовица“ пък пита риторично колко време трябва да бъде разрешен проблемът със замърсената вода, след като той е констатиран от институции. 

"Изумена съм от хилядите маневри, които се направиха, за да излезе в крайна сметка, че МВЕЦ-ът не е виновен. Обвиниха островът в реката, който винаги е бил там, дори във времето, когато не е имало манган. И сега този остров се оказа причина за мангана. Това са пълни глупости. В Доклада на комисията съвсем ясно се казва каква е причината, казано е как е започнало и кой е виновен да се стигне и до съсипване на тръбите на селото, на целия водопровод. Казано е, че аериране се прави по определен начин, а ВиК не го е правила, не е спазила тази процедура. Бившето управление изведнъж каза, че те въобще не били аерирали водата, а тя сама се е аерирала, като е припкала по системата. Има техни официални писма в сдружението, в които пише, че те аерират водата. Защо трябва да се борим да доказваме, че бялото е бяло? Цяло село стои и чака. Знаете ли колко деца се раждат в това село? Забраната за пиене на водата продължава да действа, но бебетата се къпят с тази вода", посочи Караманова. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина