Коледата в Пловдивско подрани заради чумата по прасетата

Автор: Деница Лещева 6036
Коледата в Пловдивско подрани заради чумата по прасетата

Коледа посред лято настъпи за жителите на градовете и селата от Родопската яка. Повечето от тях вече са заколили прасетата си, а единици са тези, които ще го направят през почивните дни, за да имат време да обработят и съхранят месото. През последните два дни от някои домове в Кричим, Перущица, Оризари и други населени места се понесе апетитна за едни и отблъскваща за други миризма на опърлена кожа. 

Докато празниците за едни стопани на прасенца настъпиха преждевременно, традиционното колене се превърна в тъжен ритуал, а не в семейна сбирка за други.

"Има и недоволни местни жители. Все пак, навън е 35 градуса. На такава температура коли ли се прасе?", пита риторично кметът на Оризари Йордан Тотев. Той допълни, че домашните прасета в селото се броят на пръсти, а броят им не надвишава повече от 7-8. Хората правят, каквото им е казано, обясни още Тотев. Фризерите на местните жители вече са пригодени да съхранят месото до зимния сезон.

"Виждам, че масово хората колят животните си. Всичко протича нормално", сподели пред наш репортер кметът на Кричим Атанас Калчев. Той допълни, че в града не се наблюдава недоволство от спуснатите разпоредби. В съседната община Перущица хората също са изпълнили разпоредбите. Прасетата там са не повече от 10-15, твърди кметът Ради Минчев. 

Припомняме, че масовото колене на прасета стартира вчера в големи и малки населени места, попадащи в 20-километровата зона край обекти за свиневъдство. Въпреки че повечето от жителите заколиха животните си, някои от тях споделиха със свити сърца, че не виждат резон в заповедта. 

"Никой не дойде да ги изследва. Не виждам как могат да се заразят", възмути се дядо Георги от Белозем, който рано днес е заколил 4-месечните си прасенца. 

През най-горещия месец от годината те нямат нито месо, нито сланина. До Коледа щяха да тежат 140-160 килограма. Месо за зимата обаче няма да има, възмущават се негови съселяни. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина