Големите проекти на Община “Родопи“: Пеещи фонтани, детски градини и алтернатива на Околовръстното

Автор: Олга Даскалова 12065
Големите проекти на Община “Родопи“: Пеещи фонтани, детски градини и алтернатива на Околовръстното

Нова детска градина в Браниполе за 4,6 млн. лева, изцяло обновен парк в Брестовица и реконструкция на централния площад в Първенец за над 3 млн. лева, околовръстен път в Марково за 1,8 млн. лева, петдесет проектирани улици, по-голямата част, от които асфалтирани, нов мост, няколко нови игрища за мини футбол, детски и спортни площадки. Това са част от постиженията през изминалата година от кмета на община „Родопи” Павел Михайлов – едни от тях вече завършени, други в процес на изграждане, а за трети са готови проектите, получено е финансиране и предстои реализация през новата година.

През последните три години той е изправен пред предизвикателството да отговори на големия наплив от новодомци в населените места в общината. Рекордно високият прираст на населението и брой нови сгради създават редица проблеми, с които местните власти трябва да се справят. Именно тези нужди определят и приоритетите на Павел Михайлов, като той поставя на едно от челните места по важност изграждането на нови детски градини и разширяването на вече съществуващи такива. Причината е, че в голяма част от населените места забавачките се задъхват, места се намират на компромис, а ако тенденциите се запазят, проблемът ще стане още по-голям в бъдеще. Такъв е и казусът с някои от училищата в общината, които също изнемогват. Сградите не са предвидени за толкова голяма брой деца, а те стават все повече и повече всяка следваща година.

Детски градини, ясли и училища в община „Родопи”

Изцяло нова детска градина се строи в Браниполе, като проектът е за 4,6 млн. лева. Всички деца са преместени в училището и читалището, където са обособени стаи специално за тях, а старата сграда на детската градина е напълно съборена. Очаква се през лятото на 2023 строителството да бъде завършено, като в новата сграда ще се помещават 5+1 групи, ще има изграден физкултурен салон и кухня. За всяка група ще има отделни детски площадки, като такава ще има дори и на покрива на детската градина.

„Търсим индивидуални решения във всяко населено място, тъй като се съобразяваме с бюджета, с който разполагаме. През 2022 година са отделени близо 2,5 млн. лева за ремонти на детски градини и ясли.Имаме и проект за близо 2 млн. лева за ново крило на детската градина в Марково, тъй като това е най-бързо растящото населено място. Всеки момент започваме и строителство на нова детска ясла в селото, като вече има избран изпълнител на проекта, за който са отпуснати средства от община „Родопи” и дарители. Разширяваме детската градина в Златитрап, започнахме проект за ново крило на детската градина в Първенец и разширяване в сградите на забавачките в Белащица, Цалапица и Кадиево. Вече функционират нови детски ясли в Ягодово и Брестник. Ще участваме в програма за саниране на детската градина в Брестовица, вече санирахме забавачката в Устина”, коментира Павел Михайлов пред TrafficNews.bg.

Изготвен е идеен проект за изграждането на нова детска градина в Крумово. Като в момента той е в застой, тъй като не може да се намери място за построяването й.

„Част от населението не бе съгласно детската градина да бъде изградена в парка в селото, поради тази причина направихме референдум под формата на общо събрание, но за съжаление той не успя да се осъществи, тъй като нямаше кворум. Поради тази причина търсим ново място, но за съжаление към момента няма подходящо”, коментира още Михайлов.

Проектира се и нова пристройка на училището в Белащица, тъй като сградата не може да побере всички деца, такъв е и казусът с школото в Марково.

Изграждане на пътища и ремонти

През изминалата 2022 година за инфраструктурата на общината са вложени над 13 млн. лева, като за сравнение – от 2011 до 2019 година са похарчени само 1,7 млн. лева.

„Много е важно да подобрим инфраструктурата в общината. Има улици, които не са ремонтирани от десетилетия, има такива, на които никога не е имало асфалт. Когато стъпих в длъжност, около 80% от уличната мрежа беше в изключително лошо състояние, успяхме да подобрим голяма част от пътищата и продължаваме да работим за това”, заяви още кметът на „Родопи”.

Най-големият инфраструктурен проект за измината година в общината е улица „Източна” в Марково или т.нар Околовръстно на селото. Изцяло новоизграденият пътен участък е с дължина от 1,2 км и е на стойност от 1,8 млн. лева. Основната цел на трасето е да се изведе движението от центъра на селото, тъй като там се намират всички обществени сгради, сред които училището и детската градина. Движението по улицата бе пуснато през декември 2022 година.

Изцяло асфалтирана е и централната улица „Захари Стоянов” в Марково, изготвен е и проект за кръгово кръстовище на входа на населеното място.

Друг пример за реализиран дългоочакван проект в общината е улица „Н.Д.Петков“ в село Цалапица. Улицата чака ремонт повече от 15 години.

„Това е един от големите обекти, който е реализиран в рамките на последните две десетилетия в селото. Отсечката, която е с дължина около километър е изключително важна за жителите на Цалапица, защото е свързваща и води до църквата и гробищния парк. Продължаваме с асфалтирането на улици в Цалапица, тъй като на някои от тях не е имало асфалт никога, а са все още са на пръст”, заяви Михайлов.

Нов мост

Друг реализиран изключително важен проект през изминалата година е мостът над реката в Първенец, като изграждането му е струвало 1,4 млн. лева.

 „Този мост дели община „Родопи” на две. Старото съоръжение беше изключително компрометирано и можеше да стане сериозен инцидент. Имаше и забрана да преминават тежкотоварни автомобили, което допълнително затрудняваше трафика, затова беше изключително важно да изградим ново съоръжение”, коментира кметът на общината.

Детски и спортни площадки, игрища за мини футбол

През изминалите три години са изградени нови детски площадки във всяка една детска градина в общината с бюджетни средства.

„Работим и по проект за нови 8 детски площадки и една спортна. Три от тях вече са реализирани, като те се намират предимно в паркове. Вече са реализирани детски площадки в Ягодово и Крумово, строят се в Брестник, Кадиево и Оризари, предстои изграждането в Цалапица, Брестовица, Браниполе и спортната площадка в Устина. Направили сме и няколко фитнес площадки на открито. Те се намират в Ягодово, Крумово, Марково и Златитрап. Изградили сме и игрища за мини футбол в Първенец и Брестник. В Цалапица, Брестовица и Златитрап предстои и изграждането на такива, а за Устина и Марково има проект.

Ягодово

Брестовица

Сателитен град

Като идеен и мечтан да бъде осъществен можем да определим проекта за алтернативен път на околовръстното на Пловдив. Михайлов се надява тази идея да бъде реализирана като смята, че именно така ще разтовари изключително много движението на Околовръстното, което ще облекчи както жителите на „Родопи”, така и пловдивчани.

„В момента, за да стигнеш от Марково до Белащица или Брестник, трябва да минеш през Околовръстното, имаме идея да проектираме нов път между Брестник, Белащица и Марково, който ще завърши отсечката Кричим-Асеновград. Реализирайки този алтернативен, успореден на Околовръстното път, хората ще могат от Кричим да стигат до Асеновград, без да минават през Околовръстното. Осъществявайки този проект, може да се реализира един стар такъв от началото на 80-те години за т. нар. Алтернативен или Сателитен град, така всички населени места могат да се свържат в бъдеще”, разказва още кметът.

Нови паркове и площади

Един от най-големите проекти, които е изготвен, получил финансиране и чака да бъде реализиран е този за цялостната реконструкция на площада пред читалището в Първенец и този в центъра на Брестовица, който включва и парка. Проектът е на обща стойност от 3 млн. лева, а средствата идват от фонд „ФЛАГ” и бюджета на общината.

2 млн. лева ще струва реконструкцията в Брестовица, като допълнително ще бъдат изградени нова детска площадка и площадка за домашни любимци. Ще има още алея за любознателни, пътека за усещания, скачащ фонтан, хотел за насекоми и гигантски шах.

С останалите средства ще бъде направена пълна промяна на централния площад в Първенец, като там също се планува детска площадка, пеещ фонтан, както и нова настилката на площада.

Бизнесът и общината ръка за ръка

„Когато хората видят, че се работи в населените места започват да се включват. Това е бъдещето – бизнесът да работи заедно с общината”, коментира Михайлов, като примери за това са Марково и Първенец.

В първото село са преасфалтирани вече четири улици от частни фирми и предстои това да се случи с още няколко. Така се осъществява и проектът за нова детска ясла в селото. Включили са се няколко частни фирми и лица, които са дарили безвъзмездно различни видове материали - желязо, окабеляване, дограма, улуци, керемиди и др.

Частно лице се е заело и с площада около паметника на Захари Стоянов в Първенец, който също е напълно преобразен.

Всичко изброено дотук остава приоритет на Павел Михайлов и през предстоящата година.Той поставя като приоритети подобряването на инфраструктурата в общината, изграждането и разширяването на детски градини и ясли. Основен приоритет е проектирането и реализиране на канализации във всички населени места в общината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина