Глоба до 5 бона грози кариерата край Белащица след изненадваща проверка на екоинспектори

Автор: Валерия Василева 4756
Глоба до 5 бона грози кариерата край Белащица след изненадваща проверка на екоинспектори

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив връчва акт на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД заради установени нарушения на дейността на производствената база и кариерата в находище „Белащица“, община "Родопи", замърсяващи въздуха с прахови емисии.

Екоинспекторите са установили нередностите при изненадваща проверка на 23 август. Те се изразяват в това, че преработката на добития материал в кариерата се извършва посредством 2 трошачно-сортировачни инсталации, след което чрез технологичен транспорт той се подава директно за натрошаване, сортиране по фракции и последващо пресяване.

При технологичния процес е осигурено недостатъчно оросяване на материала. Атмосферният въздух се запрашава както при процеса на преработка, така и от откритите повърхности на площадката - пътища и депа за различните фракции.

Установеното при проверката е в нарушение на Наредба №1 към Закона за чистотата на атмосферния въздух. След връчване на акта предстои издаване на наказателно постановление. Предвидената от закона санкция е в размер до 5000 лева.

Припомняме, че швейцарската компания добива мрамор от находището от 18 години. Местните хора обаче твърдят, че през последните години правилата на концесията се нарушават. В селото има напукани къщи, рязко са се  увеличили белодробните заболявания, особено на малките деца. От "Холсим" обаче опровергават твърденията и заявяват, че няма конкретни доказателства за повишена заболеваемост от респираторни заболявания, свързано с дейността на дружеството и ефекта от нея.

Хората многократно излизат на протести. Припомняме, че през юли тази година жители на няколко пловдивски села се събраха пред посолството на Швейцария, за да протестират срещу добивът на инертни материали от кариерата над Белащица. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина