Делото на близнаците наближава, а Рангел Бизюрев все още го няма. Какво ще се случи?

Автор: Plovdiv Now 3572
Делото на близнаците наближава, а Рангел Бизюрев все още го няма. Какво ще се случи?

Автор: Наталия Грозева

Може ли Дания да предаде Рангел Бизюрев на българските власти временно, за да бъде проведен решаващият разпит?

Този въпрос повдигна и роднина на убития Митко в социалните мрежи. Тя написа статус, в който се засяга определен член от българския Закон за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Той гласи, че съгласно чл. 52, ал. 2  съдът  може да предаде исканото лице на издаващата ЕЗА държава членка за определен срок при условия, определени в писмено споразумение между съда и издаващия ЕЗА орган, пише trafficnews.bg.

Според юристи обаче, това решение трябва да се вземе от Датския съд, защото те са решаващия орган. Също така в тяхното законодателство е възможно да не фигурира такъв вид споразумение.

Близките на Митко всекидневно се молят  убиецът на 24-годишното момче да бъде доведен в страната до датата на разпоредителното заседание срещу Динкови , което трябва да се проведе на 26.02.2024 година.  Според тях единствено така, ще бъде разкрита обективната истина и няма да останат ненаказани и другите участници в жестокото убийство. Датата на делото обаче наближава, а Рангел все още не е върнат в България, нито има данни дали това ще стане скоро. Припомняме, че Главният секретар на България Живко Коцев каза в интервю на 25-ти януари пред националната телевизия, че Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран в България до десетина дни. 

По-късно в медиите бе публикувана информация, че връщането му ще се забави, защото Дания, в която той беше заловен, също ще го съди. Обичайна практика е първо да приключи делото в страната, в която издирваният е арестуван, да си излежи присъдата и чак тогава да бъде предаден на българските власти,

Следва да се направи необходимото, за да бъде Рангел Бизюрев осигурен най-скоро преди датата на делото, за целите на воденото срещу него наказателно производство в България - да даде обяснения по повдигнатото му обвинение и да бъде направен нов следствен експеримент с негово участие,” написа в профила си братовчедката на митко Марина Малинова.

Какви са възможностите за протичане на делото?

Двамата братя са с повдигнато обвинение  по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. 

В предходното заседание съдия Боян Кюртов заяви, че ако до 26 февруари лицето Бизюрев не бъде  екстрадиран в България, разпоредителното заседание оконачателно ще стартира без неговия разпит.  Още в първото заседние Динкови и техния защитник адвокат Светлана Званчева изявиха желание съдебното производство да протече по реда на съкратеното следствие. Това значи, че Валентин и Борислав изцяло трябва да признаят вината си, а с това и всички факти и обстоятелства, така както са описани в обвинителния акт. При този вариант на протичане на делото Динкови ще могат да се възползват от наказание, намалено с 1/3 от определеното. Те могат да получат ефективна присъда, която да излежат зад решетките или услована присъда. 

В едно от вече миналите заседания,  съдията прие искането на обвиняемите за съкратено следствие и е въпрос на време двамата братя да получат своите присъди. Ако това се случи, и на по-късен етап разпитът на Бизюрев ги уличи в "съучастие" , това производство, по което са осъдени,  ще бъде прекратено и ще им бъдат повдигнати по-тежки обвинения. Причината за това е, че по закон едно лице не може да бъде съдено и за "лично укревателство" и за "съучастие" в едно престъпление. 

Междувременно протестите за убития Митко продължават. Както преди дни TrafficNews  съобщи, десетки жители на Цалапица се събираха точно в 16:00 часа на центъра на Цалапица, за да протестират и да отправят своите искания относно зверското убитийство на  Димитър Малинов.

От майката на убитото момче Атанаска Бакалаова стана ясно, че има четвърти човек, който е бил свидетел и евентуален участник в престъплението. Тя се позовава на кадри от охранителни камери, с които разполага. По думите й на тях се виждали пет силуета, заедно с този на Димитър Малинов. Кадрите са от момента, когато се смята, че е извършено убийството.

Протестиращите имат опасения, че ще бъде даден ход на насроченото за 26 февруари заседание, защото Атанаска Бакалова сподели пред медиите, че преди дни единият от близнаците се обадил по телефона на свой приятел и му казал, че на 26 февруари излиза на свобода.

Към момента близнаците са  с мярка за неотклонение „задържане под стража”, като времето прекарано в ареста ще бъде приспаднато от евентуална бъдеща осъдителна присъда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина