Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното

Автор: Plovdiv Now 9785
Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното

Над 35 състава от различни фолклорни области в България пяха и танцуваха на обновения площад пред читалище ”Съзнание 1873”.


В голям и пъстър празник се превърна 12-то издание на фестивала „Брестовица-грозде и вино“, организирано от НЧ "Съзнание-1873" в селоБрестовица, с подкрепата на община "Родопи" и кметство Брестовица. Фестивалът събира хората в село Брестовица, известно с избите и лозовите си масиви. Тази година събитието съвпадна с най-активните дни от събирането на реколтата. На обновения площад пред НЧ „Съзнание“-1873 жители и гости на Брестовица имаха възможност да опитат и да си купят от
изложените продукти на местни производители, както и занаятчийски
изработки на майстори на художествени занаяти.

Празникът откри кметът на общината Павел Михайлов. Присъстваха заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Любен Радев, общински съветници, граждани.

„В тези динамични времена на трудности, несигурност и неспокойство, фестивалите ни напомнят силата, която се намира в корена ни. Продължавайте да пазите традициите и поминъка си, учете децата си на трудолюбие и се гордейте с корените си!“, поздрави Михайлов. Началото беше дадено с възстановка на стария празник на Дионисий. Босоноги момичета в бели носии влязоха в стар дървен съд, за да изпълнят ритуала
по мачкане на гроздето от тазгодишната реколта.

Още от сутринта в събота празнично окиченият площад събираше посетители, а настроението поддържаше висок градус.

В тазгодишното издание на фестивала се включиха над 35 певчески групи и танцови състави от различни региони на страната.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина