Близо година след трагедията до Устина: Стана ясно как ще протече делото срещу дрогирания Метин

Автор: Plovdiv Now 2451
Близо година след трагедията до Устина: Стана ясно как ще протече делото срещу дрогирания Метин

Стана ясно как ще протече делото срещу 33-годишния Метин Мехмедов, който миналото лято причини тежък инцидент на пътя между Устина и Кричим. Докато управлява автомобил, без книжка и под въздействието на наркотици, той блъсна бегач, който в последствие почина. Пред съда обаче Метин не се призна за виновен и процесът срещу него ще протече по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица, пише  TrafficNews.

Метин е с повдигнати две обвинения – за причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство и за шофиране след употреба на наркотични вещества – амфетамин, като деянието е извършено, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

Инцидентът стана около 20 часа на 2 август миналата година. Тогава Метин се качил с приятелката си в автомобил и тръгнал от село Устина към Кричим. На пътя колата му помела 33-годишния Митко Пепеланов, който бил излязъл след работа да спортува, тичайки край пътя.

След катастрофата Метин бил тестван за алкохол и наркотици и дал положителна проба за амфетамин. Справка в регистрите на МВР показа, че мъжът е с отнето свидетелство за правоуправление. По данни на полицията, след катастрофата Метин направил опит да укрие следите си, като казал, че приятелката му е управлявала автомобила.

След инцидента Димитър беше откаран в болница, в реанимация, с тежка черепно-мозъчна травма, където месеци наред се бореше за живота си. Той почина на 2 февруари 2024 година, точно половин година след инцидента.  Това наложи преквалифициране на обвиненията срещу Метин в по-тежки и делото се прехвърли от Районен в Окръжен съд – Пловдив.

По време на делата, в които се гледаше мярката за неотклонение, Метин споделяше, че много съжалява, дори проронваше и сълзи. Той многократно се  опитваше да умилостиви съда с доводите, че майка му е онкоболна и ако остане в ареста, това ще я съсипе. И двете съдебни инстанции обаче оставиха Метин с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той е бил хващан и преди  да шофира под въздействие на алкохол и наркотици, а освен това е бил задържан за притежание на забранени вещества.  В ареста той се опита да се обеси с чаршаф, но остана жив.

В днешното поредно разпоредително заседание в Пловдивския окръжен съд стана ясно, че близките на загиналия Митко ще се конституират като частни обвинители в процеса. Следващата дата за делото е 19 септември, когато ще бъдат разпитани първите 7 свидетели. Очаква се всички свидетели и вещи лица да бъдат разпитани максимум в три заседания.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина