Жителите на Родопската яка решават бъдещето на кариерите, съветници искат референдум

Автор: Валерия Василева 7602
Жителите на Родопската яка решават бъдещето на кариерите, съветници искат референдум

Жителите на селата Белащица и Брестовица ще могат да изразят мнението си относно бъдещето на кариерите в селата. По време на днешната сесия на ОбС - Родопи съветниците се запознаха с предложение за провеждане на местен референдум. Припомняме, че старейшините трябваше да разгледат докладни от кмета на кмета на село Брестовица Любен Радев и общинския съветник от Белащица Павел Гимишев относно добива на подземни богатства на територията на община Родопи. По време на сесията те гласуваха и декларация със становище за изграждане на подземни богатства. 

Предложението за частичен референдум в три села бе отправено от Павел Михайлов, представител на групата на БСП. "До общинските съветници бяха адресирани множество оплаквания от собственици на земи и имоти в селата Белащица, Браниполе и Ягодово. Същите не са били взети предвид при провеждане на процедурите за концесия от компетентните органи", мотивира се той. Михайлов изтъкна, че провеждането на подобен тип концесии е от съществено значение за развитието на общината, а референдумът е най-демократичното решение. Това се касае и за компостиращата инсталация в Ягодово, която според съветника няма да отговори на наредбата, издадена от министъра на околната среда и водите, за изграждане на подобен вид депа за отпадъци. Изграждането на инсталацията предизвика остро недоволстно от страна на много местни жители и също ще бъде предмет на гласуване при евентуален референдум. 

Михайлов обясни, че предложението все още не е входирано, тъй като от групата на БСП искали да го обсъдят и с другите си колеги. Предстои то да бъде внесено за разглеждане на следващата сесия на ОбС. 

Кметът на село Ягодово Димитър Гишев също присъстве на днешната сесия. Няколко съветници пожелаха да чуят мнението му по въпроса с инсталацията, но това не бе допуснато от председателят Галина Вълева, тъй като не е част от дневния ред. Съветникът Гюрдиев предложи искането за местен референдум да бъде входирано още днес, но Вълева обясни, че е необходимо то да бъде внесено поне 24 часа преди сесията. 

В крайно сметка, предложението ще бъде гласувано на следващата сесия. Днес съветниците приеха и декларацията, като текстът и бе изменен и допълнен. 

"През последните години община Родопи се утвърди като център за жилищно строителство, културен и винен туризъм, както и земеделие. Селата Белащица, Брестник и Марково формират 90 процента от разрешителните за строеж, а жителите им са пряко потърпевши от дейността на кариерата. В непосредствена близост до вече действащата кариера се намира манастирът "Св. Георги" с над 1000-годишна история, както и чинарова гора с едни от най-старите дървета в България. Именно развитието на туризма и разрастването на жилищнатаото зона формират стратегията за развитие на община Родопи", е едно от измененията в документа, предложено от Павел Гимишев. 

"Смятам, че не е достатъчно да излезем с декларация и после нищо да не зависи от нас", допълни колегата му Михайлов, който е сред инициаторите на предложението за референдум. 

Пред репортер на Plovdivnow.bg присъстващите представители на Инициативен комитет Белащица споделиха, че са доволни от предложението. Местните обаче не бързат да покажат радостта си.

"В крайна сметка днес бе приета само една декларация. А жителите на селата, потърпевши от дейността на кариерата, неведнъж са изразили мнението си. Нима не го заявихме по време на протестите, или със 600-те подписи, които събрахме?", споделят представители на комитета. Все пак ще бъдем доволни ако референдум има и се надяваме той да бъде подкрепен от повече хора. За нас битката продължава, допълват други местни жители. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина