20 дни след ареста: Кога ще бъде екстрадиран Рангел, сочен за пряк убиец на Митко от Цалапица

Автор: Plovdiv Now 28348
20 дни след ареста: Кога ще бъде екстрадиран Рангел, сочен за пряк убиец на Митко от Цалапица

Изминаха близо 20 дни от ареста на сочения за пряк извършител на убийството в Цалапица Рангел Бизюрев. Той бе арестуван в Кралство Дания след 4 месечно издирване. Бе установено, че Бизюрев дори е работил във фирма за почистване на стъкла. Все още обаче няма информация кога той ще бъде екстрадиран в България. Майката на убитото момче – Митко също коментира пред Тrafficnews.bg, че на този етап тя не знае нищо, но всекидневно чака заподозреният за убийството на сина й да бъде върнат на българските власти, за да чуе и неговата версия за жестокото престъпление. 

„Аз последна научавам всичко, а даже и от вас медиите. На този етап няма информация, но чакам. Само това ми остава.”, коментира Атанаска Бакалова.

По думите ѝ има спекулации, че обвиняемият ще бъде доведен в държавата около Коледа. Това обаче не е официална информация.

Забавянето на изпълнение на Европейска заповед понякога е спохождано от проблема, че в много от законодателствата, особено в англо-саксонското право, нямат такова понятие като „привличане като обвиняем”, а има "лице, обявено за издирване".

"По принцип там прокурорът може да го пожелае, но съдът разрешава, а в България не е така. Сега го унифицираха и вече занапред прокурорът, за да издаде такава заповед, трябва съда да потвърди неговият акт, за да бъде задържан", коментитра адвокатът на майката на Митко Антоанета Николова.

Тоест вече влезе в сила зконът за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) – , като той беше допълнен с няколко нови члена. С него се въведе съдебен контрол при изготвянето на европейските заповеди за арест от българските прокурори. Заповедите им имат значение само в рамките на Европейския съюз. Така, за да може прокурор в България да издаде европейска заповед за арест, актът за задържане на търсеното за досъдебно производство лице трябва да бъде издаден или поне потвърден от български съд.

"Стараят се да унифицират нашето право с другите, защото в крайна сметка тази заповед ще се гледа в чужда държава. Тя е заповед за арест на някое лице, което не е в България. Законодателят се опитва да направи така, че ако бъде задържано едно лице в чужбина да ни бъде върнато максимално бързо, за да не бъдат създадена формални пречки," добави юристът.

По думите й е възможно от властите в Дания да изискват допълнителни документи, които прокуратурата да предоставя и това да забави още процеса по връщането на Рангел в България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина