Раковски отдава почит на първия полски мъченик от Втората световна война

Автор: Plovdiv Now 8284
Раковски отдава почит на първия полски мъченик от Втората световна война

Раковчани ще отдадат почит на Св. Максимилиан Колбе със специално тържество. Празникът ще започне в 12:00 часа на 14 август.  

Максимилиан Мария Колбе е светец на Католическата църква. През 1907 г. започва да учи в малка францисканска семинария в Лвов, през 1910 г. става послушник в ордена на францисканците и приема името Максимилиан. През 1912 г. започва следването си в Краков, няколко месеца по-късно е изпратен в Папския университет в Рим. На 1 ноември 1914 г. дава обет и приема името Мария.

От 1912 г. до 1919 г. следва философия и богословие в Рим. Дипломира се по философия през 1915 г. и по богословие – през 1919 г. Интересува се от физика и математика, и дори проектира нови видове самолети и други машини. Ръкоположен за свещеник през 1918 г. след което се завръща в Краков, Полша.

През 1917 г. пребивавайки в Рим, заедно със своите събратя основава религиозния съюз Rycerstwo Niepokalanej (Militia Immaculatae), който се занимава с апостолска дейност под знака на Богородица. За да реализират целите на организацията и да поддържат връзка с неговите членове, от януари 1922 г. в Краков започва да издава списанието „Рицар на Непорочната“. В края на същата година организира издателство и в Гродно. Колбе придава на списанието катехизисен характер за масовия читател (през 1938 г. достига тираж от милион екземпляра).

През 1927 г. близо до Варшава започва да строи от нищото цял един град на около 40 км от Варшава – „Града на Мария“ (Непокаланов). Това е един от големите центрове на почитта към Дева Мария в страната. След малко повече от десет години в Непокаланов живеят 762 монаси: 13 свещеници, 18 семинаристи, 527 братя, 122 кандидати за свещенството и 82 млади кандидати за братя.

Там издава „Рицар на Непорочната“, а от 1935 г. популярния „Mały Dziennik“. И двете списания засягат не само религиозни теми, но също така социални, политически и културни.

През годините 1931 – 1935 извършва мисионерска дейност в Япония, където започва издаването на японския еквивалент на „Рицар на Непорочната“ и основава Японския Непокаланов. Подобни центрове основава също така в Китай и Индия. През 1936 г. се връща в Полша, за да ръководи Непокаланов, който се превръща в най-големия католически манастир на света – през септември 1939 г. там има около 700 монаси.

През 1931 г. от неговата инициатива в Нагасаки възниква францискански манастир „Градина на Непорочната“ (на японски: Mugenzai no Sono; на полски: Ogród Niepokalanej). Въпреки предложенията на останалите духовници манастирът да бъде разположен в католическия квартал Ураками, Колбе решава да бъде построен близо до една от горите, заобикалящи Нагасаки. 14 г. по-късно това решение се оказва спасително за града, понеже на 9 август 1945 г. върху Нагасаки пада атомна бомба, а хълмовете на гората опазват манастира от ударната вълна.

В Япония Максимилиан Колбе се запознава с т.нар. малко радио, т.е. предавателни станции с малка мощ, инсталирани на много места в страната. След завръщането си в Полша решава да сложи такъв тип станции в Непокаланов. Съгласно действащото законодателство в предвоенна Полша, такава възможност няма. Без да губи надежда се записва в Полския съюз на радиолюбителите и става радиолюбител с повиквателен знак SP3RN. Станцията емитира в края на 1937 и началото на 1938 г., като обхваща територията на почти цялата страна.

По време на германската окупация дейността на манастира е прекъсната, а останалите около 40 монаси са арестувани от немците на 19 септември 1939 г. 

След като е освободен, не щади сили да превърне Непокаланов в убежище на страдащите, нуждаещите се и преследваните в суровите условия на германската окупация.

Арестуван е отново на 17 февруари 1941 г., разпитван и затворен в Павяк.

На 28 май 1941 г. попада в лагера в Аушвиц, където получава номер 16670. На 29 юли 1941 г. доброволно избира гладна смърт в замяна за осъдения му съкилийник Франчишек Гайовничек, който бил в групата от 10 затворници, осъдени на смърт за бягство от лагера на един от затворниците. Бащата на Колбе умира на 14 август 1941 г. от инжекция с отрова. На 25 октомври 1944 г. Франчишек Гайовничек е преместен в концентрационния лагер Захсенхаузен, където дочаква избавлението от американската войска.

След края на Втората световна война генералът на францисканския орден Беда Мария Хес прави постъпления в Светия престол за канонизирането на отец Максимилиан. След разследване на всички обстоятелства на 30 януари 1969 г. папа Павел VI издава декрет за героичните добродетели на отец Максимилиан, а на 14 юни 1971 г. Свещената конгрегация по обредите издава декрет, който потвърждава чудотворните изцеления със застъпничеството на отец Максимилиан. Беатифициран е на 17 октомври 1971 г. от папа Павел VI, а на 10 октомври 1982 г. е канонизиран от папа Йоан Павел II. Колбе е първият беатифициран поляк след Втората световна война.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина