Празника на бабите и акушерките подготвят в Раковски

Автор: Plovdiv Now 3766
Празника на бабите и акушерките подготвят в Раковски

Тържества по повод наближаващия празник Бабинден по нов стил /21 януари/ ще зарадват всички бивши, настоящи и бъдещи баби и акушерки в Раковски.

Две читалища в града съвместно с Общината са подготвили събития на 19 януари - НЧ "Св. св. Кирил и Методий" и НЧ "П. Б. Бакшев", а организаторите обещават песни, танци, игри и веселие. Както се вижда от приложения плакат, тържествата ще бъдат в заведения в града.

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари (или на 21 януар по стар стил) в чест на бабата акушерка в селото.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила („хванала“) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина