Отец Димитър от Раковски: Бог е радост, бог е любов и трябва да ги търсим във всяка една житейска ситуация

Автор: Plovdiv Now 10146
Отец Димитър от Раковски: Бог е радост, бог е любов и трябва да ги търсим във всяка една житейска ситуация

Католиците в България посрещат Великден. Тази година празникът започва с повече литургии и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

"Свикнахме да живеем с тази пандемия, но смятам, че това е нов прочит на нашата вяра. Тази година имаме право на богослужие, разбира се, при строго спазване мерките. Винаги в човек съществува това да усеща своя творец. Тази наша способност е вродена в нашето ДНК. Бог е радост, бог е любов и трябва да ги търсим във всяка една житейска ситуация. "

На въпрос кога смята, че ще дойде краят на пандемията, той отговаря, че вярва, че това ще се случи скоро. 

"Хората ще напълнят сърцата след това изпитание. Отново ще се радваме на ръкуването, на погледа, на лицето без маска" - споделя отецът. 

Относно изборите, отец Димитър Димитров от църквата „Свети Дух” е категоричен, че изборът е винаги много важен и избирайки едно човек се отказва от друго.

"Политическите избори са важни, защото обуславят избора на нашата родина. Право и дълг е хората на упражнят своя глас и да определят бъдещето на България. "

Преди минути започна и тържествената литургия в най-голямата катедрала в град Раковски, където живеят над 22 000 хиляди католици. Днес хората имат по особен избор - или да гласуват или да празнуват и да си честитят Христовото възкресение. 

Голям брой хора вече са заели своите места в храма, а на място има и благотворителен базар с изработени картички и сувенири от деца.

Отбелязването на празника започва с тържествени литургии на пасхалното тридневие /Велики четвъртък, Велики петък и Велика събота/, а със среднощното пасхално бдение тържествено е възвестено Възкресението на Христос.

В храмовете в Раковски, и не само там, ще има повече служби, за да може хората да не се струпват на една литургия. 

В Раковски службата в храма "Пресвето сърце Исусово" започва на открито със запалването на пасхалния огън. След това от него се пали пасхалната свещ и тя тържествено се внася в църквата. По-късно с химна "Слава във висините Богу," който не се е пял от 40 дни, се възвестява Възкресението.

В храмовете са осигурени дезинфектанти и е създадена организация за спазването на физическа дистанция, а вярващите трябва да са с правилно поставени маски. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина