Община Раковски ще раздава безплатно съдове за растителни отпадъци на домакинствата

Автор: Plovdiv Now 12327
Община Раковски ще раздава безплатно съдове за растителни отпадъци на домакинствата

Община Раковски ще кандидатства с проектно предложение по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. Предложението включва закупуване на компостери за домашни нужди, които ще се раздават безплатно на желаещите.

Целта на проекта е да се стимулират гражданите към намаляване на крайния битов хранителен и зелен отпадък, както и да се насърчи стремежа към рециклиране.

Желаещите да получат безплатни контейнери за домашно компостиране, могат да подадат заявка в Община Раковски, етаж 1, стая 1, в срок до 22.08.2019 г. Заявления за участие в кампанията могат да бъдат подавани както от граждани, така и от администрациите на училища, детски градини и ясли. 

Компостерът е съд за събиране на растителни отпадъци. Проектът е насочен към домакинства, които притежават и се грижат за поддържането на дворове. Компостерите ще се предоставят безвъзмездно на отделните домакинства чрез приемателно-предавателни протоколи, като единственото условие е - използването им по предназначение.

Към всеки компостер ще бъде предоставен наръчник за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Наръчникът е специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

Припомняме, че Община Раковски положи  основите на дългосрочния проект за „Градско и фамилно компостиране“ като природосъобразен начин на живот и добрите практики приложими в градска среда, като още преди повече от година предостави компостери на 6 детски градини. Инициативата за осигуряване на компостери във всяка детска градина бе с образователна и възпитателна цел.

 

„Утвърждаването на фамилното компостиране в пластмасови компостери, като практика за домакинствата, ще намали количеството отпадък, който се отделя ежедневно от всяко от тях. Този отпадък ще бъде трансформиран в полезна тор, която ще се използва като добър почвен подобрител.“- коментира тогава зам.кмета  Татяна Бакова.

"Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в ресурс и намаляване на депонирането.Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградими отпадъци. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. Компостът подхранва почвата, изгражда структурата, повишава обмяната на въздуха /аерацията/ и осигурява задържането на вода в нея.“- обясни  кмета Павел Гуджеров.

Семейното компостиране поставя основите на нов тип екологична култура на населението. То е предпоставка за цялостно въвеждане на разделното събиране на битови отпадъци.

Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия са част от „зелените“ проекти на общинска администрация Раковски и лично на кмета Павел Гуджеров. Преди да бъде избран за общински кмет, Гуджеров бе зам.министър на МОСВ,  и екологията и природосъобразните практики за опазване на околната среда не са му чужди. Нещо повече, малко известен е факта, че градоначалникът отдавна компостира битовите отпадъци на фамилното  домакинство  със собствен компостер в двора си.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина