Ученици от Белозем браха лековити билки за Еньовден

Автор: Plovdiv Now 6023
Ученици от Белозем браха лековити билки за Еньовден
Учениците от ОУ „Гео Милев“, с. Белозем отбелязаха празника Еньовден. Те минаха по росата и браха лековити билки от биоградинката на училището, в която сами засаждат и отглеждат различни видове растения. На билките, които децата набраха, можете да се насладите на изложението „Фестивал на сиренето“ в Раковски.
 
Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител, за да може да се адаптира към предхристиянските традиции. Вследствие на това се честват и имените дни на Еньо.
 
Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
 
Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
 
Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве няма да се отърве.
Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден е изключително подходяща за т. нар. „грабене“  и „мамене“  на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.
 
Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал – забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „хаталия“, „аталия“ (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина