За Деня на будителите - ученици от Пловдив и Перущица осигуриха отопление и храна за приюта на отец Иван

Автор: Невена Вранчева 23479
За Деня на будителите -  ученици от Пловдив и Перущица осигуриха отопление и храна за приюта на отец Иван
Млади будители от Пловдив и Перущица подеха благородна кампания за приюта на отец Иван в Нови Хан. Събраните дарения бяха доставени вчера, в навечерието на един от най-хубавите български празници "Денят на народните будители".
 
 
Даренията, събрани от учители, деца и родители на ОУ "Петър Бонев" гр. Перущица били много, което се оказало спънка за добрите хора, относно превоза до Нови Хан. За помощ, те се обърнали към две куриерски фирми, с молба за безплатна доставка. Било им отказано, въпреки че е благотворитерна инициатива, а отговорът бил, че просто нямат такава практика.
 
Млад мъж, и добър приятел на една от учителките в училището, поел ангажимента да ги доставят с личния си автомобил в Нови Хан. Нито перипетиите, нито лошото време ги спрели, защото каузата е добра. 
 
 
Събраните дарения били на стойност над 500 лева, а дрехите, играчките, обувките и завивките - с чували. 
 
 
Наскоро, Отец Иван претърпя тежък пътно-транспортен инцидент и последва операция. И в тежите мигове на лично изпитание основната тревога на отец Иван е за това, че не е успял да осигури въглища и дърва за предстоящата зима и храна за децата в Нови Хан и Якимово. Тъй като отец Иван ще остане неподвижен два месеца и след това ще са необходими още няколко, за да се раздвижи и възстанови – грижата за хората в двете общности ще поеме неговият син отец Григорий.
 
 
Благородната инициатива с две ръце подкрепил директорът ОУ "Петър Бонев" гр. Перущица Бойко Иванов - еродиран, принципен, перспективен и много добър и интелигентен човек. Именно той помогнал за създаването на организацията и така започнало всичко. 
 
 
Каузата подела началната учителка Мирела Захарлиева, която на събрание на педагогическия съвет предложила да подкрепят доброто дело, след като друга нейна колежка - учителката по английски език Таня Наджева и споделила, че е прочела, че приютът на Отец Иван в с. Нови хан спешно набират средства за закупуване на въглища и дърва, както и хранителни продукти. 
 
 
Мирела Захарлиева е родом от град Пловдив, където работи като учител 3 години, но забелязва, че отношението на повечето директори към учениците е само като парична единица, защото "парите следват ученика". Така, тя решава да се махне от града и по стечение на обстоятелствата попадна в гр. Перущица, където започва работа на същата позиция в училище е ОУ "Петър Бонев".
 
"По-голямата част от учениците там са от ромски произход, но благодарение на общите усилия на колегите нямаме така наречените "мъртви души", а благодарение на директора, училището е с материална база и техническа обезпеченост, за които училища в Пловдив могат само да си мечтаят." - споделя младата учителка.
 
 
 
Г-ца Захарлиева често се занимава с благотворитерност, но в повечето случаи само с приятели и в класната й стая, със съдействието на учениците и прекрасните им родители.
 
След като разпространила за блоготворителната кампания, свързана с приюта на Отец Иван, учители, ученици и родители започнали да носят дрехи (за бебета, деца, мъже и жени) обувки, завивки и спално бельо и хранителни продукти. Учителите събрали и не малка сума пари, а нейната колежка от начален етап - Иванка Андреева на няколко пъти закупувала продукти в промишлени количества.
 
Мирела Захарлиева споделила за идеята и на свои приятели, които без да се замислят купували и й давали продукти или пари, за да закупя тя.
 
"Сърдечно благодаря на аниматорите Иван Събчев и Светла Иванова, които помогнаха с не малка сума, както и на Христо Костадинов за осигурения транспорт. Не е трудно да бъдем добри и да подарим една топла зима и усмивка на хората в нужда. Та има и такива народни будители като учителите и директорът Бойко Иванов на основно училище "Петър Бонев", в гр. Перущица учещи на доброта, сърдечност, съпричастност, благотворителност. Будители все още има, но повечето "будни" хора не ги интересува това. Искам повече хора да видят, че има и такива будители, а не само от тези, които пият до 4 часа сутринта на Хелоуин." - разказва пред Trafficnews благородната учителка.
 
 
Това не е първата благородна кауза, която подема Мирела Захарлиева. Преди 1 година, когато част от сградана на приюта на Отец Иван бе изпепелена, с помощта на приятели, тя закарала играчки и ученически пособия на стойност около 2000 лева, точно преди началото на учебната година.
 
"Тогава ходих да се моля по фирми да помогнат и отказваха..., а хора на по една заплата даряваха." - завършва г-ца Захарлиева. 
 

Парични дарения могат да се превеждат по сметката на дома:

Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", Банкова сметка: UNI CREDIT BULBANK,клон Елин Пелин IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC:

UNCRBGSF

Средства могат да се превеждат и чрез е-pay: Подкрепи!

Дарения в натура могат да се носят на място в дома в Нови Хан или да се изпращат с куриер. Адресът е:

Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица"

ул. „Търнава“ № 21 А

с. Нови Хан п.к 2110, община Елин Пелин

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина