Ученик от Перущица изработи макет на Дановото училище и участва в конкурс

Автор: Plovdiv Now 5567
Ученик от Перущица изработи макет на Дановото училище и участва в конкурс
Ученик от ОУ „Петър Бонев“ в Перущица взе участие в XIII Национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“ във Варна.
 
Конкурсът е част от календара на МОН за изяви по интереси на деца и ученици.
 
Темата на конкурса е „Възрожденската къща“. Макетът трябва да пресъздава съществуващ обект. Творбата трябва да бъде съпътствана с информация за сградата и снимка.
 
Йордан Николаев Налбантов, ученик от 6 а клас на ОУ „П. Бонев“, реши да участва в конкурса, за да популяризира любимата възрожденска къща на гражданите на Перущица, „Дановото училище“, което в архитектурен стил принадлежи към пловдивския симетричен дом. Богатата някога Перущица е загубила белеещите се двукатни къщи в пожарищата на Април 1876 г. Оцелялото „Даново училище“ днес е любимо място за събиране на граждани и гости на града. Всички деца на Перущица са израснали край тази сграда и днес търсят начин да разкажат нейната история чрез съвременни методи на знание и изкуство.
 
Йордан Налбантов изработи макета от природни материали, придавайки му достоверност и привлекателност. Трудът му продължи около месец. Вложи много старание и амбиция. Резултатите ще бъдат обявени на 3 март 2024 г.
 
Източник: Туристически информационен център - Перущица
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина