Стоножка и паяк ще носят името на Боян Петров

Автор: Plovdiv Now 5446
Стоножка и паяк ще носят името на Боян Петров

Нов разред стоножка и паяк ще носят името на Боян Петров. Те били открити от самия Боян преди да изчезне безследно в опит да изкачи връх Шишапангма.

На името му са кръстени десетки други видове животни, които е открил и изследвал, а те може да се видят в Природонаучния музей в София, където работеше той, пише Флагман.

Стоножката е с дължина от едва 7 мм. и е открита през 2006 г. по време на проучване на пещерната фауна в Родопите.

Новооткритата стоножка, наречена на името на Боян Петров, принадлежи съм средиземноморски видове, от които в България има един описан вид, обясни Боян Въглински от Националния природонаучен музей, цитира БНТ. Конкретният вид е ендемичен за Западните Родопи, което означава, че не се среща никъде другаде.

Другото животно, наречено на алпиниста, е паяк, открит от него в района на родопското село Белица, обясни проф. Павел Стоев. Български арахнолози са го описали тази година и вече носи латинското наименование Harpactea petrovi. Паякът живее в почвата и под камъни.

На 3 октомври няколко НПО ще организират събитие в столичния музей Земята и хората в памет на Боян Петров и природозащитните му дейности.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина