Бившата зам.-кметица на Перущица: Културата и туризмът трябва да са приоритетни за града

Автор: Деница Лещева 18048
Бившата зам.-кметица на Перущица: Културата и туризмът трябва да са приоритетни за града

Венета Паева изпълнява длъжността заместник-кмет в Община Перущица от месец февруари 2017 година. След като оглавява ресора "Култура и туризъм" в продължение на година и два месеца, Паева внезапно решава да освободи поста си миналата седмица. Напускането й предизвика реакции на недоумение от страна на жителите на малката община, както и догадки за причините, довели до него. 

Пред репортер на Perushtitsanow.bg бившата заместник-кметица споделя, че липсата на бюджетни средства е сред най-големите препятствия, с които се е сблъскала по пътя си. Паева коментира също проблемите, които администрацията трябва да разреши, както и причините за напускането си.

Ето какво разказа тя:

Вие отговаряхте за културата и туризма в Перущица повече от година. Според Вас, кое е най-голямото постижение на града за това време?

Не бих могла да ги степенувам. Всяка задача, върху която съм работила, определям като важна. В областта на културата бих посочила поставянето на къщичка за книги в централния парк, организирането на безплатна лятна арт академия за деца, Международния ден на детето, на който получихме над 100 рисунки и есета на тема „Весело е на велосипед“, благотворителна коледна кампания „От деца за деца“, постоянна експозиция в сградата на общината „Кметовете на град и община Перущица“, разработен и спечелен проект към ОФ „Пловдив 2019“ – Не/познатите в Перущица, поставянето на дарения бюст-паметник на Димитър Гичев.

В областта на туризма – сертифициране на Туристически информационен център след извършена проверка от Министерството на туризма. Сертифицирането налага единни стандарти и изисквания на ТИЦ, но пък носи и доста ползи както за центъра, така и за потребителите, за общината, за администрацията на държавно ниво. Само сертифицирани от Министерството на туризма центрове се включват в националната мрежа, която осигурява отношения на информационен обмен и партньорство.

Кое бе най-голямото препятствие пред Вас? Успяхте ли да го преодолеете и как? 

Недостатъчните бюджетни средства  за култура и туризъм. Търсих спонсори. Препятствие бяха и дребните интригантски отношения – тях не успях да преодолея, тъй като за първи път ги срещам в толкова явен и категоричен вид. Всъщност преодолях ги – изолирах се от тях с подаването на оставката ми.

Напускането Ви бе доста внезапно. Какво Ви подтикна към това решение?

Принципни различия между мен и кмета относно начина на провеждане на културната програма на общината и поставянето ми в ситуация, в която е почти невъзможно да работя за развитието на туризма.

Какво имате предвид? 

Промени в културния календар, които се правят в последния момент и които поставят в неравнопоставеност образователните институции и създават напрежение между тях. Липсата и нежеланието да се наемат и ангажират работещи специалисти „Туризъм“ за ТИЦ Перущица.

Съгласна ли сте с политиката на Общината в сферата на културата и туризма? Има ли нещо, от което ресорът спешно се нуждае? 

Културата и туризмът се нуждаят спешно от осмислянето им като приоритетни за Перущица. Това, което отличава общината от повечето малки общини, е богатото й културно и историческо наследство. Моето мнение е, че работата в тази посока е благодатна почва за развитието на града ни – начин за привличане на инвеститорски намерения в областта на туризма, което би довело до откриване на нови работни места и съживяване на града ни.

С какво, според Вас, Перущица привлича посетители? А има ли нещо, с което ги отблъсква?

Както казах – културния туризъм. Природата. Близостта до областния център – Пловдив е също голям плюс за привличане на туристи. Отблъскват неуредиците и недостатъчните грижи при стопанисването на паметниците и инфраструктурата. Туристът веднага забелязва това, а много недалновидно е да го изпратим недоволен.

Какво бихте посъветвали колегите, които ще поемат работата Ви? 

Да не губят желание за работа и да не се отказват. Въпреки неблагоприятната работна среда.

Съжалявате ли за нещо, което сте направила като заместник-кмет? А за нещо, което не сте успяла да свършите?

Не съжалявам за нищо свършено. Накрая работих върху една възможност за трансгранично сътрудничество в областта на туризма. Както и върху варианта ТИЦ да генерира достатъчни за самоиздръжката му приходи. Това не успях да довърша. В областта на културата – оставям добър културен календар за 2018 година. Тук е моментът да благодаря за  помощта и екипната работа с общинския експерт „Хуманитарни дейности“ – Павлина Попова – Кирачена.

Има ли бъдеще за младите в града? На какво трябва да наблегне администрацията, за да ги задържи в Перущица?

Има бъдеще за всички ни. Нужни са срещи с гражданите и вслушване в болката и препоръките им.

С какви чувства си тръгвате?

С малко разочарование, не крия. Но с повече надежда – и за себе си, и за Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина