Перущица се включва в „Европейски дни на наследството 2020“ с няколко важни събития

Автор: Plovdiv Now 2220
Перущица се включва в „Европейски дни на наследството 2020“ с няколко важни събития

Перущица ще се включи за първи път в инициативата „Европейски дни на наследството 2020“ с няколко важни и интересни събития.

Те ще бъдат отразени на интернет страницата на Общината, Исторически музей и Туристически информационен център, а гражданите и гостите ще бъдат информирани относно провеждането на всяко едно от тях в близкото бъдеще. Събитията ще обединяват темати наследство и образование.

През последните две десетилетия инициативата Европейски дни на наследството се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година държавите в Европа отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни кампании за популяризиране на наследството и търсене на неговото място в настоящето.

Идеята за „Европейски дни на наследството“ възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на своите граждани за културното многообразие на Европа. С течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта на достигналите до нас културни ценности. В провеждането на

Дните се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите.
Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. Министерството на културата на Република България е координатор и основен организатор за страната.
Всички предложени инициативи ще бъдат включени в официалния календар на Европейски дни на наследството 2020, а Министерство на културата се ангажира да разпространи възможно най-широко информацията за тях.

Източник: Туристически информационен център - Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина