Перущица отбелязва 22 септември с паметна среща, посветена на Тодор Кръстев

Автор: Plovdiv Now 6020
Перущица отбелязва 22 септември с паметна среща, посветена на Тодор Кръстев

Перущинци ще отбележат 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България с празнична церемония. Честванията стартират в 10:30 часа утре с тържествено издигане на националния флаг на площад "27-ми априлий". В тържествата ще участват състави и самодейци от НЧ "Просвета", а празнично слово ще произнесе кметът Ради Минчев.

Паметна среща, посветена на живота и делото на Тодор Кръстев - министър на правосъдието в правителството на Александър Малинов, ще се проведе в Дановото училище в 11:00 часа. Перущинецът полага подписа си на манифеста за Независимостта на България на 22 септември 1908 година. 

Д-р Кръстев е роден през 1864 г. и е завършил Реална мъжка гимназия в Пловдив. Защитава докторантура със специалност "право" в Белгия, а след това се завръща в родината си, за да практикува. Стартира кариерата си като адвокат в Пловдив, след което се мести в София. Не след сълго става съдия в Окръжния съд и член на Апелативния съд. Член е на Демократическата партия. Освен министър на правосъдието, е и министър е и на земеделието и търговията. Умира на 22.07. 1914 г. Тодор Кръстев е удостоен посмъртно със звание „Почетен гражданин на Перущица”.

След края на срещта ще бъде открита и тематична изложба за годишнината от Независимостта на България, подготвена от Исторически музей – Перущица.

Снимка: Архив

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина