Перущица още пази тайните на Духова могила и шестнадесетте заровени колесници

Автор: Plovdiv Now 85712
Перущица още пази тайните на Духова могила и шестнадесетте заровени колесници

Интересът към Духова могила и тайните, които тя крие не датира от вчера. Още в началото на двадесети век френския учен Жорж Сьор възкликва: „Духова могила е безспорно най-интересната в Тракия!“

 Могилата е обект на иманярски набези от векове. За нея разказват братя Шкорпил - за една очевидно не особено законна „археологическа“ експедиция, проведена преди тях край Перущица.

„На разстояние няколко разкрача от всяка талига, в посока към могилата, бил намерен по един талигаджия, заровен в стоящо положение. Единият имал пробит череп и в едното му ребро стояла още забодена желязна стрела. Талигите били заровени в четвъртити ями (като "хамбари"), наредени в една посока от запад към изток. В 1883 година видяхме тука 16 ями, отдалечени една от друга на около 4 м.; талигите (заедно с конете) са били вкарани в ямите и после засипани; те са имали четири колела (две по-големи и две по-малки).
Освен тях били намерени и други железни предмети, изгнило дърво, бронзови статуйки (идолчета), разни украшения, юзди, конски кости и др. “
Духова могила се намира до град Перущица. Известен с патриотизма и саможертвата на своите жители по време на априлската епопея от 1976 г. , много от древните, невероятни културно исторически богатства на този район остават сякаш встрани от вниманието на търсещият да пие от извора познания, съвременен човек.

В района на Перущица могат да бъдат посетени още няколко много красиви и интересни места.

Манастирските скали - Древно мегалитно светилище, край което по късно през VI век бил изграден манастирът „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Около древното мегалитно светилище, разгърнато ветрилообразно върху стръмния склон на Родопите, непосредствено над града, не само са разпръснати останки от обредно разбивана керамика хилядолетия наред, но и още витаят тайни за незатихнали магични практики. Намира се на пет километра в планината южно от Перущица.

Червената църква - един от бисерите на ранно християнската архитектура в Европа е призната късноантичната и ранно средновековна базилика „Света Богородица“, прочута като „Червената църква“, която още от IV век, та чак до ХIV-и е приютявала службите на богомолците. Тя е архитектурен и археологически паметник е от национално значение.


Храмът на саможертвата „Св. Архангел Михаил - На 1 май 1876 година в храма „Св. Архангел Михаил“, 23 предани на Христа мъже, жени и деца освободили ангелския дух от телата си, за да бъде спасен от оскверняване, ако друговерците ги подложели на извращения.


Исторически музей, Перущица - Във фондовете на музея се съхраняват около 7000 експоната. Музейната експозиция представя историята на Перущица и землището около града, като обхваща периодите на траките, римляни, византийци и Априлското въстание.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина