Майстор дърводелец от Перущица твори красиви пана и макети на кораби

Автор: Plovdiv Now 27455
Майстор дърводелец от Перущица твори красиви пана и макети на кораби
Читалище "Просвета" в Перущица представя част от уникалното творчеството на своя съгражданин Стоян Арабаджиев - дърводелец, майстор на техниката интарзия.
 
С огромното си въображение и талант той успява да направи красиви старинни корабни макети и пана по техниката Интарзия.
 
Какво означава Интарзия и от къде започва началото? Интарзията е вид приложно изкуство, което възниква преди 6 века в Италия. Реализира се като се изрязват малки парченца от дърво (мрамор, слонова кост, седеф...) от различни цветове и впоследствие се инкастрират върху плоскост по предварително направена рисунка и накрая се полира. Този вид декорация се използва за мебели, стени, подове и други произведения на изкуството.
 
Двама братя монаси от Флоренция се смятат за родоначалници на този вид инкрустация, с който в миналото са украсявали скъпи мебели, предназначени за високопоставени особи. Изкуството интарзия е практикувано още от времето на древен Египет. Средновековието Венеция и Византия са основните центрове на това изкуство. По времето на Ренесанса в Италия (ХV – ХVІв.) интарзията намира голямо приложение и достига високо художествено ниво.
 
През 17 в. интарзията става изключително модна в Холандия и Франция. Днес тя е неконвенционален метод за създаване на изкуство с помощта на дърво. Постепенно се налага една по-широка употреба на тази техника. Започнала като мозайка, интарзията се включва като елемент на украса в цялостни архитектурни решения на интериора.
 
Снимки: Читалище "Просвета" в Перущица
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина