Кметът на Перущица с важно изявление относно проблемите с водоподаването

Автор: Plovdiv Now 12274
Кметът на Перущица с важно изявление относно проблемите с водоподаването
Кметът на Перущица излезе с важно изявление относно проблемите с водоподаването в града. Ето какво написа Мария Витанова-Вълканова на официалната си фейсбук страница:
 
Уважаеми съграждани,
 
Основна моя грижа, а и задължение, е да защитавам не само нашата общност, но и живота, здравето и законните права и интереси на всеки един от нас. В настоящия момент сме изправени пред задача, чието решение изисква решителни и спешни мерки:
На територията на Община Перущица е въведен режим на водоподаване, който ограничава водоползването.
 
В една част от Перущица водоподаването почти липсва, поради авариите, в следствие от честото спиране и пускане на водата. Ситуацията е изключително неприятна и разбирам, че потърпевшите са изнервени и търсят виновни за проблема. Но факторите, причина за това, са преди всичко климатичните изменения и засушаването, старата водопреносна мрежа, падането на нивата на подпочвените води, критично ниското ниво на един от основните водоизточници – този при Червената църква. Всичко това във времето е довело до промяна режима на работа на цялата водопреносна инфраструктура, което е основната причина за непрекъснатите аварии.
 
Дебело искам да подчертая, че водопреносът и поддържането на тази инфраструктура е в изключителните правомощия на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив.
 
Въпреки това, в качеството на орган на изпълнителна власт, още в началото на мандата ми съм взела всички необходими мерки за ограничаване и въобще решаване на този проблем, който аз оценявам като изключително важен.
 
Община Перущица съвместно с ВиК-Пловдив, е подменила в последните три години водопровода по улиците „Трети март“, „Цар Борис I“ и частично по ул. „Александър Стамболийски“. Направена е реконструкция на водопровода и е положена нова улична канализация по ул. „Марица“. Подменен е уличният водопровод, преминаващ през Централния парк, както и в северната част на площада. Предстои подмяна на целия водопровод по ул. „Крайречна“, „Васил Соколски“ и „Анка Райкова“.
 
Подготвени и подадени за финансиране са два проекта за водопроводната мрежа по 33 улици с дължина 8643 метра, в това число и напорен водопровод. Очакваме същите да бъдат финансирани в най-скоро време. Общата им стойност е над 5 милиона лева, което прави непосилно изпълнението им със собствени средства на общината, без външно финансиране.
 
В тази връзка, с недоумение и до някъде с обида, приемам отправените към мен критики от мои съграждани, основно разпространени в социалните мрежи. Считам, че единствената мотивация за такова поведение е неразбиране на естеството на проблема, поради слаба информираност. В противен случай няма обяснение на отправените критики /в някой случаи и лични нападки/, за проблем, който не е в правомощията на Община Перущица, още повече, че самата аз съм не само кмет, но и гражданин.
 
Въпреки това, в условията на неотложност към настоящия момент са предприети всички необходими мерки за защита на интересите ни – в непрекъсната комуникация сме с ВиК Пловдив, сезирала съм всички пряко отговорни държавни институции за анализ и решаване на ситуацията. В постоянна комуникация съм и с мои колеги от други общини в същата ситуация, защото безводието е на път да се превърне от регионален в национален проблем.
 
В настоящия момент очаквам не критика, а Вашата подкрепа за излизане от ситуацията, като оставам отворена за всички конкретни предложения, сигнали и относима информация.
 
Искам да обърна внимание и на факта, че добре работим с ВиК Пловдив. Освен посочените съвместни дейности, същите реагират бързо при всяка нова ситуация и авария. Затова вярвам, че те ще намерят решение в трудния за решаване проблем в най-скоро време.
 
Община Перущица се грижи нейните граждани да бъдат информирани за ситуацията и споделя всяка получена информация от ВиК-Пловдив, въпреки че така си навлича Вашето недоволство, без да има вина и отговорност за създалата се ситуация.
 
Общината няма контролни или други функции върху ВиК, не разполага с нужните специалисти, няма достъп до водоизточниците и не може да отстранява аварии по водопроводната мрежа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина