Картини на световноизвестния Тулуз-Лотрек от частна колекция идват в Перущица

Автор: Plovdiv Now 15827
Картини на световноизвестния Тулуз-Лотрек от частна колекция идват в Перущица
Изложба от частна колекция KESAURI с оригинални произведения на световноизвестния френски художник от втората половина на 19 век Анри дьо Тулуз-Лотрек ще гостуват в Перущица, в Дановото училище.
 
Художникът е представител на постимпресионизма.
 
Експозицията ще е отворена от 20 октомври 2023 до 3 февруари 2024 и включва 47 рядко излагани уникални оригинални литографии, внимателно подбрани заради качеството им на реализация от самия велик майстор и 7 експоната, свързани с личността на Ивет Гилбер. Всички литографски камъни са гравирани от самия Тулуз-Лотрек.
 
Същите произведения присъстват в колекциите на най-големите музеи в света като Музей на модерното изкуство (MoMA), Ню Йорк, САЩ, Метрополитен музей на изкуството /Ню Йорк, САЩ/ Австралийска национална галерия /Канбера, Австралия/ Национален музей, Амстердам /Холандия/ и др.
 
Семейство Кесаури, които са родом от Грузия, живеят във Франция и притежават богата колекция от оригинални творби на известни художници, а гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците  за организиране на изложби в малки градове в Европа.  Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.
 
Творческото наследство на Тулуз-Лотрек включва около 600 картини, около 330 литографии, 31 плаката, 9 гравюри „суха игла“, 3 монотипии, хиляди рисунки и скици.
 
Художникът прилага особена живописна техника, смятана за изобретение на неговия съвременник Федерико Зандоменеги. Състои се в полагане на мазки от силно разредени с терпентин маслени бои върху платно или картон. Най-често не се ползва подготвителна рисунка. По този начин се запазва свежестта и непосредствеността на творбата. Част от ефекта е прозиращият под боите картон или платно, чийто цвят обикновено не е бял.

Първите уроци по рисуване Анри получава от чичо си Шарл, любител художник. През 1872 г. постъпва в лицея „Фонтенас“. Най-ранните му запазени рисунки са от 1873 г.

Анри страда от костно заболяване, чиято същност не е установена със сигурност. На 30 май 1878 г. чупи лявата си бедрена кост при падане. През август 1879 г. чупи и дясната. И двете кости не зарастват правилно, което се отразява на растежа на краката му. Поради това като възрастен той остава с нисък ръст – 1.42 м. Болестта и последиците от нея изиграват голяма роля в по-нататъшния му живот и се отразяват в творчеството му. Изпитвайки комплекси заради недоразвитото си тяло и неугледна външност, Лотрек би могъл да се затвори в самоизолация, или да отвърне с предизвикателство на презрително-снизходителното отношение на околните. Той избира второто.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина