Изложбата с оригинални творби на Анри дьо Тулуз-Лотрек ни очаква в Перущица

Автор: Plovdiv Now 12407
Изложбата с оригинални творби на Анри дьо Тулуз-Лотрек ни очаква в Перущица
Изложбата с оригинални творби на Анри дьо Тулуз-Лотрек - РАЗЛИЧНИТЕ ЛИЦА НА BELLE EPOQUE, все още е на разположение за ценителите в Дановото училище в Перущица. 
 
Тя е на ЧАСТНА КОЛЕКЦИЯ KESAURI с оригинални произведения на световноизвестния френски художник от втората половина на 19 век.
 
Експозицията ще е отворена до 03/02/2024 и включва 47 рядко излагани оригинални литографски отпечатъци, внимателно подбрани заради качеството им на реализация от самия велик майстор и 7 експоната, свързани с личността на Ивет Гилбер - любим модел на автора. Всички литографски камъни са гравирани от самия Тулуз-Лотрек. Същите произведения присъстват в колекциите на най-големите музеи в света като Музей на модерното изкуство (MoMA), Ню Йорк, САЩ, Метрополитен музей на изкуството /Ню Йорк, САЩ/ Австралийска национална галерия /Канбера, Австралия/ Национален музей, Амстердам /Холандия/ и др.
 
Л И Т О Г Р А Ф И Я
Литографията е художествен метод в графиката от края на 18 век, при който изображението се рисува на ръка с материали на маслена основа ( това може да е специална креда, моливи или туш )върху гладката и равна повърхност на ситнозърнест варовиков камък. Има и специална литографска хартия, върху която може да се създаде началната рисунка и после да се прехвърли върху камъка. Самият камък се използва многократно като предварително се изчиства до гладкост, при което напълно и завинаги се унищожава предходната рисунка. Така създадените творби стават уникални независимо от тиража, който изначално не е голям и намалява с годините заради недостатъчно щадящо съхранение и влияние на светлина, огън, вода, гризачи и други фактори
След нанасянето на рисунката върху камъка тя се обработва с различни материали като киселина, гума арабика и др. Изображението е покрито с маслени вещества, които задържат боята и така тя може да бъде отпечатана, а свободните от изображение участъци са намокрени с вода и остават празни. Следва отпечатване на хартия с преса.
Изображението може да е еднотонно, най-често в черно, или многоцветно.
Произходът на думата литография е от гръцки език: lithos – камък и graphein – пиша.
Техниката съществува от края на 18 век.
 
Източник: Исторически музей Перущица
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина