Изложба, посветена на празника „Трифон Зарезан“, ще видим в Перущица

Автор: Plovdiv Now 3933
Изложба, посветена на празника „Трифон Зарезан“, ще видим в Перущица
Изложба, посветена на празника „Трифон Зарезан“, ще бъде отворена за посетители в Конферентната зала на Даново училище Перущица от 13.02.2024г. до 19.02.2024 г.
 
ЗА ВИНОТО, ЛОЗЯТА И ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ПЕРУЩИЦА
РАЗГОВОРЪТ С БАБА МИТРА ДОБРИНА
„...Освен с важното си историческо значение и героично минало, основно място в живота и поминъка на перущенци заема именно лозарството. Всяка година Трифон Зарезан, празникът на лозето, предвещава идването на пролетта и разбира се е причина за огромно веселие. С течение на времето от малкото село до китния градец традицията се е запазила, но разбира се тя се е и променила. И макар и днес да не се празнува както са правили първите лозари, все пак винаги в празничния ден в центъра на града има бъчва с хубаво, пенливо перущенско вино, почетни награди за най-добро такова за годината и за произведени от грозде продукти, както и много гости, дошли да почетат и уважат истинските българи и празника им.
За да удовлетворя любопитството и желанието си да науча нещо повече за тази традиция в Перущица, голямо значение и влияние оказа разговорът с баба Митра Добрина. Макар че разказът й беше за всички перущенски обичаи, все пак ето и думите й, посветени на лозарския празник, гроздето и виното.
- Аз сега за Перущица ще говоря. Еми в Перущица – Ден на лозаря, всяка година на 14-ти февруари се празнувал. Преди всички частни стопани са ходили на лозята да си отрежат пръчки.
- С какво режат?
- Ами има си специална ножица за лозари, за пръчки. Отрежат пръчката и я сложат в шише ракия и тая ракия я сложат на масата. И започват после да пият, да ядат, да празнуват – и цял ден Трифон Зарезан. Знае се това нещо и се празнува, яде се и обезателно пекат агнета на този ден.
- А какво правят пръчката после, където я слагат в шише?
- Пръчката после си я слагат в нивата, боднат я там и това е. И грозде обезателно трябва да има на този ден, на трапезата грозде. Грозде, вино, нали вече плодове, ябълки. Ядат, празнуват, пият, пеят, ядат печено агне. Агнетата са приготвени, ще има обяд след като зарежат вече. И се връщат. Големи софри правят. Изкарват голяма бъчва вино, тука на площада и всеки, който мине го черпят, точат вино, канят го.
- А вярно ли е, тук ми казаха, че от чешмите пускали вино, тук в Перущица, преди години?
- Ами-и-и, приспособявали са такива чешми. Така, имало е чешми и вътре, така, вградено… Аз помня моя свекър, понеже е бил и той някога кмет, има едни такива бадеми, ги викаме ние, към 30 тона събират, нали, вино, ракия… И са направили такава чешма, и вътре в чешмата вградили буре, и сипват вино. На тоя ден пръскат от чешмата и който дойде, мине и си пуска вино. Ха-ха-ха. Така… Ами-и, и направиш да кажем баница и трябва обезателно да я полееш с рачел, направен от грозде. Направиш пита нещо и украсиш я пак със стафиди, орехи, такива работи, курабийки… Едно време се е правило, нашите майки са правили, такива гюзлемета се казват. На ръка се точили и така като на триъгълник и вътре обезателно ще сложат рачел и орехи и…това е. Трябва на този ден да има ястия, гюзлемета, баници, всичко от грозде, което се прави. Има балсуджук от рачела – шара. Направят го, пригодят го така хубаво. Това, балсуджукът, е от орехи и непременно трябва да са двойни ядките и се нанизват. Е-е-ей така голямо го правят. И тогава този балсуджук го топят в шара и нишесте.
- Ами шарата какво е?
- Изстискан сок от грозде. И тогава направят нишестето. Така, варят го няколко пъти и все го овалват, овалват и то си капе. После като засъхне пак го правят, пак го овалват - 4-5 пъти и стане така дебело. После като режеш – много хубаво, вътре ядки, па отгоре… Тая Вера Гашаровата трябва да има, тя прави, тя винаги на 13-ти донася. И празнуват хората ден на лозаря. Обезателно на този ден трябва да зарежат.
... В Перущица роди ли се дете, особено, нали знаеш, мъжете се радват на мъжко. Кой има мъжко, е-е-ей, та се напият, та чак и на детето носят да му дадат на биберона вино, да се захрани, да бъде здраво, червено, бяло, силно като вино. Викат: „С маврудево вино ще го захраним“.
- Защо точно с маврудево вино?
- Защото било здраво, червено, яко, най-силното вино. Маврудевото вино е най-силно, то като кръв, черна кръв. То най се е търсило, богато на танин, богато на витамин С. И то яко трябва да го пиеш, който е як, иначе не може да издържи, една чаша и айде. Вино „Пирин“ правят хубаво, бяло вино, червено, черно вино. Тук е била Малката Америка, едно време са й викали така, защото е имала много вино и много лозя, и много пари са вземали. Малката Америка! Всичко е имало тук. Сега вече не е така, но занапред може да стане.
„В Перущица с вино карат воденица“.
Ха-ха-ха…
„В Перущица с вино карат воденица,
животът там е същински рай,
ай, ай, ай, ай, същински рай.
Да бях аз щъркел или друга пойна птица,
гнездо бих свила в Перущица,
ай, ай, ай, ай, в Перущица.
Мъжете там са вечно пияни,
а пък жените – лозя небрани.
Мъжете там са вечно пияни,
а пък жените – вечно засмени.
Ай, ай, ай, ай, ай, ай, ай, ай.“
 
Извадки от курсовата работа по етнология на Елена Рупчева, специалност „Социология“, май 1997 г.
 
Източник: Туристически информационен център Перущица
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина