Фотодокументална изложба за Априлското въстание представят в Перущица

Автор: Plovdiv Now 3762
Фотодокументална изложба за Априлското въстание представят в Перущица
Фотодокументалната изложба "АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ - ПРЕЛЮДИЯ КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО" представят в Дановото училище в Перущица.
 
... Освобождението на Перущица се превръща в реалност, когато била преодоляна турската позиция при село Йоаким Груево, която обхващала големи височини, засилени с естествени прегради и прикрития. Тя била разположена по течение на река Кричим, недалеч от селото. В началото русите я преценили като ариергардна, предназначена да прикрива общото турско отстъпление. Но едва излезли от Кричим руските войски видели противника построен в боен ред и готов за борба, което изключвало първоначалната информация за турски ариергард. Боят започнал на 3-ти/15-ти януари 1878 г. в 8 часа сутринта по заповед на командващия ген. Павел Шувалов.
 
Бойците преминали Кричимската река и изтласкали противника от селото със стремително нападение, а след това го отхвърлили и от съседните хълмове. Това било осъществено до късния следобед на същия ден.
Ликвидирането на последната турска позиция в тази част на Тракия ознаменува свободата на редица селца в подножието на Родопите и завинаги унищожава ненавистната османската власт.
 
Текст: Марио Шуптов, източник: Исторически музей в Перущица
На снимката: Апостол Ив. Кънев от Перущица, опълченец по време на Освободителната война 1878 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина