Будители на Перущица - знаете ли кои са те?

Автор: Plovdiv Now 10013
Будители на Перущица - знаете ли кои са те?
На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. Те са ни завещали своята дълбока любов към отечеството. Да си припомним имената и делата на будителите в Перущица, които в трудните време са връщали равновесието и духовната стабилност, пишат от Туристическия център в Перущица.
 
Христо Г. Данов (1828 г. - 1911 г.)
Възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България. Преподава в Перущица от 1850 г. до 1853 г., където обучава бъдещите дейци на революционното движение, просвета и църковно дело.
„Със своя труд , дейност и енергия Хр. Г. Данов е оставил в Перущица такива спомени, че живите негови ученици приказват днес с възхищение за него. Почти всички по-развити и интелигентни стари хора са негови ученици. Освен това той е подготвил редица учители, които са заемали с достойнство неговото място.“ - свещ. Костадин Г. Пенов
 
Петър Бонев (1837 г. – 1876 г.)
Завършва Белградската класическа гимназия. Участник в Първа българска легия на Георги С. Раковски. Учител в родната си Перущица. Събира вечер младите мъже, чете им книги и пеят бунтовни песни. Той посява семето на революционния дух. Дава идеята за създаване на читалище в Перущица през 1862 г. Председател е на перущинския таен революционен комитет, основан от Васил Левски през 1869 г. Организатор, тактик и ръководител на въстанала Перущица. Убит е на 30.04.1876 г. като защитник на Перущица.
 
Димитър Лачков (1839 г. – 1871 г.)
Ученик на Христо Г. Данов. На 16 – годишна възраст става учител в Перущица. Прави проучване на средновековния град Драговец, намирал се в района на Перущица. Проучването му е публикувано през 1866 г. във в. „Гайда” на Петко Р. Славейков. Пише стихове, публикувани през 1871 година в списание „Читалище”. Димитър Лачков създава литературни и исторически статии и материали, които изгарят при избухването на въстанието през Април 1876 година.
 
Георги Натев (1854 г. – 1928 г.)
Едва 22-годишен взема дейно участие в Априлското въстание в Перущица. Ученик е на Димитър Лачков и Петър Бонев. След Освобождението Натев става учител в Брацигово, Перущица и Калагларе (Долно Левски). Той е един от инициаторите за създаването на „Комитет 27 Априлий“ и негов секретар. Целта на комитета е да съхрани подвига на въстаниците от Април 1876 г. Натев издава своя книга - „Защитата на Перущица през 1876г.“, която е отпечатана през 1901г., по случай 25-тата годишнина от Априлското въстание. В нея излага последователно, под формата на исторически разказ, вървежа на събитията и ни дава ценни сведения. Това е единствената известна книга на очевидец и участник във въстанието в Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина