Българско е и тази вечер в Перущица: Пеем “Обичам те“ на родния език с Хоризонт

Автор: Деница Лещева 7197
Българско е и тази вечер в Перущица: Пеем “Обичам те“ на родния език с Хоризонт

Минути остават до началото на грандиозния концерт на група Хоризонт в центъра на Перущица. Спектакълът е част от националната кампания "Изпей "Обичам те" на български", а специални участници са Танцово студио „Самодиви” и Габриела Мишева.

Мащабната национална кампания за подкрепа на българския език в българската музика се провежда вече трета година, а пилотният концерт за 2018 е именно този в Перущица.  Основната цел на кампанията е в българския ефир да звучи повече българска музика. Според музикантите, чуждите влияния са много, а през последните 30 години изпълнителите се влияят прекалено много от западните език и култура.

"Ние сме музиканти, но сме и слушатели. Оставаме с впечатление, че в българския ефир звучи твърде малко българска музика. Има радиостанции, в чиито програмни схеми изобщо не звучи такава", коментира фронтменът на групата Валери Славчев по време на пресконференцията, която се проведе в сградата на Общински съвет малко по-рано днес. Според членовете на бандата, липсата на музика на родния език влияе негативно върхи подрастващите.

"Младите момчета и момичета, които стартират своята музикална кариера и са израстнали в такава среда, не разпознават българското и българския език като средство, с което могат да се изразят в музиката и пеят само и изключително на английски. Това за нас е странно. Странно е и че са пренебрегнали българската музика. Всеки е бил на екскурзии. В една съседна Гърция, когато си включите радиото в колата, вие веднага чувате да звучи тяхна музика, на тяхния език. В България обаче не е така. Според нас това води до обезбългаряване. ", споделиха още те. 

Успоредно с кампанията, музикантите са регистрирали и сдружение. Чрез него те са внесли в Народното събрание искане да бъде определена квота за излъчване на българска музика в националния ефир. Успели са да проведат среща с представители на различни парламентарни групи, които са подкрепили идеята. Някои от тях отправили запитване до 28-те държави членки на Европейския съюз. Установило се, че в повечето от тях има нормативен акт, чрез който се определя квотата за излъчване на музика на родния език. В тези, в които няма, такъв просто не е нужен, споделят още музикантите, като посочват за пример съседна Гърция. 

Сред целите на кампанията е и запазването на естетиката на българската песен. "Тази музика, с която ние сме израснали, спокойно може да бъде слушана и днес и носи в себе си естетика. Това обаче не е случая със съвременните български песни. По отношение на съвременната музика, аз като родител не бих искал тази музика да стига до естетическия свят на моето дете. Музиката все пак стига до вътрешния свят на подрастващите, а те се влияят от нея. Работим и за това - когато нашите колети правят музика, да се водят от факта, че тя влияе на подрастващите.", коментира Славчев. 

Досега Хоризонт са посетили над 20 български града. След откриването на сезона в Перущица, те ще се отправят към Брацигово, където ще изнесат концерт утре. За три години са посетили около 20 града, а кампанията е дала положителен отзвук и сред млади, и сред възрастни. Предстоят изяви в Сандански, Тутракан и други градове. По-трудно ни е, отколкото мислехме, споделят момчетата от Хоризонт и допълват, че се надяват да срещнат съдействие и от други общини. 

Групата е изнесла не един концерт в чужбина и дори е записала диск с български песни, издаден от чужда компания в Западна Европа и САЩ.

Общината съдейства за всякакви културни мероприятия по темите, свързани с българското и българщината. Приветствам вашата инициатива. Основната цел на групата е свързана с излъчването на българската музика в национален ефир. 

Част от програмата на клубните им изяви в чужбина била с български песни и на български език. Това предизвикало интереса на чужденците, които искрено се наслаждавали на българската музика. За тях бе наистина много интересно.  За всички по света е интересно да чуят музика на нашия език, разказва Славчев пред репортер на Plovdivnow.bg.

Кампанията вече е дала своя отзвук, а ентусиазма на музикантите е "заразил" много от младите.

Концертът се провежда под патронажа на кмета на Перущица Ради Минчев. Той е част от празниците на града, които започнаха с честване на "мъртвия празник", и продължиха с тенис турнир по повод празника на Перущица вчера. Серията от инициативи се провежда под надслов "Българско е в Перущица".

"Крайно време е всичко българско и стойностно да бъде изведено на преден план", коментира кметът по време на пресконференцията, "Не само на мен, но и на други перущинци им прави впечатление, че това, което се е случвало тук по време на Априлската епопея, саможертвите, които са направени, остават на заден план. Празникът ни съвпада и с няколко други чествания. Но ние продължаваме, вдигаме нивото и се надяваме един ден перущинци да вземем мястото, което ни се полага. Все пак смятаме, че сме дали много, за да излезем от турското робство и подвигът на местните герои е получил световен отзвук. Продължаваме да действаме и да отстояваме истинското. Все пак, тук са се жертвали не за имотни облаги, а за вяра, българското, името, родословието. В контекста на всичко това, се радвам, че сте тук именно днес. Пожелавам ви успех и се надявам да изведете всички стойностни и български неща на преден план и вашата кампания да бъде заразителна за цялото общество, защото чуждите влияния тук са много."

Кампанията "Изпей "Обичам те" на български" е позитивно настроена и цели да приобщи гражданите към обща кауза. Музикантите заявяват, че правят всичко с усмивка, защото няма по-хубава професия от тази на един музикант.

Вижте повече за кампанията във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина