Търсят гробницата на Малтепе, реставрират срутената стена

Автор: Мария Луцова 6014
Търсят гробницата на Малтепе, реставрират срутената стена

В рамките на месец ще стартира реставрацията на срутената стена на археологическия обект на Малтепе, обяви доц. Костадин Кисьов.

Още преди три месеца той е внесъл технически проект в Националния институт за недвижимо културно наследство / НИНКН/. След като той бъде одобрен, Министерство на културата трябва да го остойности и да възложи изпълнението му.

„Археологическият обект е публична държавна собственост - затова екипът на Боил Банов е този, който трябва да посочи изпълнителя. Може да го възложи на музея, на община Марица или на външен изпълнител“, уточни директорът на Археологическия музей в Пловдив.

Следващите действия, след като бъде одобрен проектът, са реставрацията на южната стена, после засипването ѝ, за да пристъпят археолозите към работа в района на северната стена на обекта.

Кисьов коментира и вероятните причини за срутването.

„Надявам се да няма някой, който да е ровил и да е останал там затрупан. Ето, имаше земетресение, а един камък не е паднал. Все пак нашата теория е, че причината за срутването е неблагоприятните метеорологични условия и тунелите, изкопани от иманяри преди векове“, поясни доц. Кисьов.

Той сподели и работната версия на екипа си. Внушителното съоръжения, чиято южна стена бе разкрита, всъщност е фундамент на внушителен храм. Надеждите на археолозите са в северната зона да открият и гробницата на човека, заради когото е построен храмът и съответно фундаментът.

„Става дума за храм със статуя или статуарна група. Вече намерихме фрагменти – капители и огромни квадри. Очакванията ни са в западната страна също да намерим части от този храм, построен в памет на човека, положен в Малтепе“, каза Кисьов

Той обяви, че за първи път, откакто е стъпил на терена, геофизичните проучванията сочат така наречените „положителни аномалии“, което дава надежда на екипа, че няма да попаднат на набези на иманяри, както се случи със съоръжението фундамент.

Кисьов каза, че в Европа няма по-монументален обект и при добра политика, той може да се превърне в най-голямата туристическа атракция на България.

„Благодаря на кметовете на община Марица Димитър Иванов и на община Пловдив Здравко Димитров, които от години ни подкрепят. Досега цялата работа там на терен, става със средства на двете общини. Министерство на културата не е дало нито лев, но разчитаме тази година това да се случи“, поясни още Кисьов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина