Съдът попари жителите на Труд, отхвърли жалбата им срещу разширяване на инсталацията за биомаса

Автор: Валерия Василева 7759
Съдът попари жителите на Труд, отхвърли жалбата им срещу разширяване на инсталацията за биомаса

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата, с която Община Марица атакува решение на РИОСВ, касаещо инсталацията за преработка на биомаса в село Труд. Припомняме, че от инспекцията прецениха, че не е необходима екологична оценка на инвестиционното намерение за разширяване на суровинната база на предприятието. Намерението, заявено от собственика "Билд Инвест Сит" ЕООД, касае разширение на суровинната база с животинска тор. Самото предложение било реализирано и инсталацията е въведена в редовна експлоатация през март 2015 год. Според изложените от РИОСВ мотиви, няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видовете, предмет на опазване в защитените зони.

В подадената жалба общинските власти поискаха отмяна на решението и го определиха като незаконосъобразно. Защитниците изразиха становище, че  взетото решение не е съобразено с отрицателните нагласи на засегнатото от разширяването на инсталацията население на селото. Жалбоподателите изтъкват и наличието на множество сигнали от страна на местните за замърсяване на околната среда, отделяне на неприятни миризми, вибрации и шум, датиращи от въвеждането на инсталацията в експлоатацията до настоящия момент. От общината твърдят, че в хода на административното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като няма доказателства  да е уведомена обществеността на най-ранния етап от инвестиционното намерение. В хода на производството са постъпили общо 112 жалби от страна на граждани, които не са обсъдени от ответния административен орган, пише още в жалбата. Исканията били подкрепени и от Сдружение “Бъдеще на село Труд“.

Съвсем друго становище обаче са изразили от РИОСВ. Опълномощеният техен представител, който е и юрисконсулт в регионалната инспекция, изразил становище, че жалбата е неоснователна. Становището било подкрепено от собствениците на инсталацията в лицето на „Билд Инвест Сит“ ЕООД.

В крайна сметка, съдия Петър Касабов отхвърлил подадената жалба. В мотивите си съдът изтъква, че заявеното намерение за разширяване на инсталацията не може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, съгласно Закона за околната среда и водите. 

Централата е с непрекъснат цикъл на производство, с постоянно натоварване на мощностите през денонощието. Процесът във ферментаторите е анаеробен и няма възможност за емисии на неприятни миризми от тях. На около 200-300 м в съседство с централата се намира овцеферма с около 300 броя овце. При проверките на място не е установено наличие на неприятни миризми извън територията на обекта. Към 09.10.2015 г. няма промяна в технологията на работа на централата. Няма инсталирани нови машини и съоръжения, които биха довели до увеличаване на нивата на шум, излъчван в околната среда, записано е още в решението. Магистратите са взели предвид и факта, че в РИОСВ са постъпили множество сигнали за екологично замърсяване и неприятна миризма, в следствие на които са издадени няколко предписания, но при извършената на място проверка не са отчетени отклонения от нормите.

В хода на съдебното производство са допуснати две комплексни съдебно-екологични експертизи. Според вещите лица "процесната инсталация съответства на най-добри налични техники". По отношение на очакваните емисии от работата на инсталацията е отбелязано, че всички биоразградими отпадъци се разграждат, отделяйки метан, който има 21 пъти по-голям парников ефект от въглеродния диоксид, поради което оползотворяването им ще има положителен ефект от екологична гледна точка. Азотните окиси и серният диоксид са в норма. Наличието на амоняк в изгорелите газове е логично, тъй като се съдържа в биогаза (продукт от животинския тор), което обяснява усещането за миризма при определени обстоятелства. От проведеното изследване на почвата в района на инсталацията, се установява, че няма превишаване на нормите за тежки метали и устойчиви органични замърсители и нефтопродукти. Не са установени и превишавания на нормите за опасните за здравето бактерии от вида „Clostridium perfringens”, „Enterobacteriaceae“, „Еscherichia coli“ и „Salmonella”, посочват експертите. 

Съдът заключва, че оспореният административен акт е издаден в условията на замесване от материално и териториално компетентен административен орган в предписаната от закона форма и без допуснати съществени нарушения на производствените правила. А възраженията на оспорващите за допуснати нарушения в най-ранния етап на процедурата са неоснователни. 

Общината и гражданите на Труд обаче са катерогични, че ще обжалват решението на Административен съд, съобщиха от Сдружение "Бъдеще за село Труд". 

"За нас е необяснимо как при наличието на ясна нормативна база по отношение на необходимостта от ОВОС, стотиците възражения на живущи, отрицателното становище на Министерството на здравеопазването и сигналите за неспазени изисквания към настоящия момент, може да се допуснат още видове отпадъци до площадката, която така или иначе не отговаря на редица стандарти и към днешна дата. Предписанията на РИОСВ за покриване на всичко открито продължават да „висят”, без да се санкционира операторът” коментира председателя на сдружението Галина Тошева.

Добре е да уточним, че не става въпрос за разширяване на дейността като капацитет, а допълване на нови видове органични отпадъци, което, само по себе си, ще доведе до нови и още по-неприятни обгазявания, твърдят живущи в района.

Междувременно, въпреки забраната на Министерство на земеделието и МОСВ и на директора на БАБХ за наторяване с азотосъдържащи торове, цистерните, обслужващи централата, продължават ежедневно да заливат землището на село Труд.

„От РИОСВ, Агенцията по храните, Земеделието и Басейнова дирекция Пловдив, които са пряко отговорни за спазването на закона, всячески избягват да влязат в ролята си и да докарат решаването на проблема докрай, като умело си подават топката. Да не говорим, че част от отговорите им са буквално „това не ни засяга”. Фактът, че цистерните продължават да заливат едни и същи проверявани земеделски земи, а институциите си прехвърлят отговорността, признавайки, че има проблем, красноречиво говори за това”, добавя Станимир Тончев от Сдружен „Бъдеще за село Труд”. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина