27 пожара за ден! Кола горя в Кричим, стая се запали в Сопот

Автор: Plovdiv Now 15162
27 пожара за ден! Кола горя в Кричим, стая се запали в Сопот

На 27 сигнала за произшествия са реагирали през изминалото денонощие звената по пожарна безопасност в Пловдивска област. Ликвидирани са 16 пожара, като с преки материали щети са само 3 от тях.

Припомняме, че вчера по обед небрежност с боравене с открит огън стана причина за пожар в Шекер махала. Неправилна експлоатация на газова бутилка унищожи близо 300 кв. м покривна конструкция, домашно имущество, дрехи и техника на няколко домакинства.

При друг инцидент лек автомобил се е запалил в Кричим. Сигналът е получен малко преди 19:00 часа в неделя. Причината е техническа неизправност. Огънят се разпространил бързо по сухи треви в близост до превозното средство. Бързата намеса на огнеборците в Стамболийски е спасила 5 декара овощни насаждения.

Екип на пожарната служба в Карлово е реагирал на сигнал за пожар в стая на административна сграда на територията на община Сопот. Увредено е канцеларско имущество.

Високите дневни температури и продължителното засушаване в съчетание с небрежното човешко поведение рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи.

През уикенда пожарникарите са реагирали на 28 сигнала за горящи храсти, треви, стърнища, отпадъци и открити площи. Практиката показва, че стопаните на дворове, градини и селскостопански имоти прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск. Извън населените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара или клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места. Очаква се седмицата да бъде суха и гореща, което допълнително ще усложни пожарната обстановка в региона.

Снимката е илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина