Ценни исторически албуми дарение за музей в Карлово, достъпни са за всички

Автор: Plovdiv Now 9006
Ценни исторически албуми дарение за музей в Карлово, достъпни са за всички
Историческият музей в Карлово получи като дарение два великолепни албума с автор д-р Тошо Пейков.
 
Заглавията са „Александър I. Князът на Нова България“ и „ Сръбско-българската война 1885 г. Кратка история на Сръбско-българската война през 1885-та“. Представените фотографии и бойни биографии експонират част от нашата история, една история в образи на първия български княз Александър I и на Сръбско-българската война от 1885 г, разказват от Историческия музей.
 
За своите албуми авторът пише: „…Мой дълг е да пазя паметта на нашите герои и да се противопоставя на неверни твърдения на национал-нихилисти…. Някои от моите герои, борили се в Сръбско -българската война юнашки, са почти същите тези, които ви представих в историческия албум „Епопея за незабравимите български опълченци“. Герой се става не за един ден. За това на тази бележита дата през 1880 г. младият княз Александър I извършва първото им отличаване и награждаване с български орден „За храброст“.
За своите подвизи по време на Руско-турската война 1877/1878 г. с различни степени на офицерския и на войнишкия орден „За храброст“ са наградени 33 души – българи и руси-офицери, унтерофицери и войници от Българското опълчение. Между тях са поручик Стефан Кисов, подпоручиците Олимпи Панов, Никола Генев и Атанас Узунов, а също и юнкерите Андрей Парлапанов и Константни Кисов, които по-късно за пореден път стават герои и в Сръбско-българската война. Със специален княжески патент с третата степен на ордена „За храброст“ е удостоен и щабскапитан Данаил Николаев, който тогава вече служи в милицията на Източна Румелия. Под снимките отбелязвам и възрастта на нашите бойни командири, с което привеждам доказателство за младост и неопитност, но и за голямо родолюбие, за силен младежки плам в сравнение с поведението на по-рутинираните сръбски военачалници. Ценен е с това, че представя войната във военно-технически и във военно топографски плат, но също е и силно емоционален.“, разказва още авторът.
 
Албумите са в музейната библиотека и са достъпни за всички, които проявяват интерес към българската история.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина