129 години от рождението на Анка Ламбрева - забележителната карловка

Автор: Plovdiv Now 3496
129 години от рождението на Анка Ламбрева - забележителната карловка
Днес се навършват 129 години от рождението на забележителната карловка Анка Ламбрева – една голяма българка, която разнася славата на България по всички кътчета на земното кълбо. Неслучайно в една българска енциклопедия тя е наречена– първата българка „Магеланка”, припомнят от Историческия музей в Карлово.
 
Тя е родена в Карлово на 22 февруари 1895 г. Сиромашията и недоимъкът са постоянни спътници в живота на семейството й. Много рано Анка остава кръгло сираче, но благодарение на своята силна воля и жажда за знание успява да се изучи. Любознателността й я отвежда в Пловдив, където завършва гимназия, а по-късно в Роберт колеж в Цариград.
 
Анка мечтае да стане лекарка и когато през 1925 г. прочутият колеж се закрива, завършва училище за медицински сестри и постъпва в една болница, където се запознава с болния новозенландски гражданин мистър Тейкин. Благодарение на нейните денонощни грижи той отново се изправя на крака и в знак на благодарност я поканва да му гостува в Нова Зеландия.
 
През 1928 г. Анка тръгва на околосветското пътешествие Австралия, Америка, Азия, Африка по онова време са терра инкогнита за българина. Малко са българите, стъпили на местата, където е била Анка Ламбрева. Младата и красива карловка обикаля с параход, трен и велосипед за три години 42 страни и навсякъде с гореща любов говори за своята родина. Нейните сказки за страната на розите се слушат с голямо внимание в Европа, в приказните и екзотични острови на Океания.
 
В една от своите кратки спирки тя се запознава с богатия персиец Хадядат Абесте, който впоследствие става неин съпруг. Въпреки че е материално обезпечена, тя не престава да работи като болнголедачка, учителка и директорка на училище и бърза да запечати своите впечатления върху белия лист. Автор е на множество книги, пътеписи, есета–свидетелства за нейния бурен и изпълнен с много превратности живот.
 
Книгите й „Карлово и карловци след Освобождението”, „Царицата на южните морета. Една българка около света”, както и фотоалбумите й с невероятно красивите фотоси предизвикват истинска сензация още след появата им.
 
Освен като писател, тя се проявява и като полиглот, който владее 9 езика. Анка Ламбрева е и първата жена в света, която прелита Ламанша на самолет през 1929 г. и заедно със смелата карловска самарянка Райна Касабова доказва за сетен път, че карловки са смели жени.
 
Носталгията по родината, която я преследва навсякъде, е причина през 1941 г. да тръгне за България, но бушуващата в Европа война не й позволява да се завърне в родния град. Вместо в Розовата долина тя попада в хитлеристки концлагер. В края на войната тя е освободена от настъпващите американски войски. Обстоятелствата я карат да замине отново за далечна Персия, където работи в болница и подпомага с лични средства, лекарства и дрехи социално слабите хора. Повече от 40 години тя живее в тази далечна и екзотична страна.
 
На преклонна възраст Анка Ламбрева се завръща в Карлово. Тя прави много дарения на Окръжния държавен архив в Пловдив и на музея в родния си град. Опознала мизерията и богатството, любовта и омразата, след 81 години, изживени като в приказка, на 18. 02. 1976 г. тя умира в своето Карлово, което обича повече от всичко на света. Последната й воля приживе е да бъде погребана до своите родители.
 
През 2023 г. Историческият музей в Карлово издаде нейния автобиографичен роман „Ана. Една българка в чужбина“, писан през 1957 г. В повествованието тя разказва за своя вълнуващ живот и околосветските си обиколки – една смела и красива изповед на много интелигентна и наблюдателна личност, на сърдечна, открита и чувствителна душа, на силни преживявания и воля сама да избере и сбъдне мечтите си.
 
Днес отново с уважение си припомняме за забележителната карловка – Царицата на южните морета и думите й: „Видях света и се връщам в България с още повече любов –когато срещам тая дума в някоя книга или вестник, струва ми се, че не съществува по-красива страна на Земята. Светът е красив, но чужд.“.
 
Източник: Исторически музей в Карлово
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина