Рали пилоти и уникални ретро автомобили в Рено фестивала край Калояново

Автор: Георги Анастасов 14262
Рали пилоти и уникални ретро автомобили в Рено фестивала край Калояново

Много забавления и адреналин обещават организаторите на Рено Фест, който ще се случи за 10-а поредна година, благодарение на Рено Клуб България и Рено-Нисан България. Очакват се над 400 любители на френската марка от цяла България и участие на професионални рали пилоти от шампионатите в автомобилното шоу на писта „Дракон“ край Калояново тази събота. Присъстващите ще имат възможността да покажат автомобилите си, да представят различни иновации и подобрения по тях и не на последно място – да излъчат призьорите в атрактивните състезания, предвидени от организаторите.

Фестът е от любителски тип, но на него присъстват автомобили и от по-висок клас, пояснява главната организаторка Ани Димитрова. Това е един тип опознаване на хората и на техните автомобили, съчетано с порядъчна доза забавление .Много е приятно да се запознаеш и обмениш знания и опит с много нови хора и да създадеш нови приятелства. Всички си идват с колите, ако някой пристигне с автомобил, който не е Рено – никой няма да го върне, допълва тя.

Който е правил доработка по автомобила си, било то по интериора или двигателя, ще има възможност да го демонстрира, като съответно ще бъде избрана кола на публиката чрез гласуване. Ще има няколко ретро автомобили Рено, които вече не се срещат по пътната мрежа. Хората ще могат да ги пробват и да видят как с годините са се изменяли представителите на френския гигант.

Автомобилите участници в състезанията ще бъдат разделени на класове и първите трима от всеки клас ще получат купи и медали. Жените са отделно, нека никой да не мисли, че дамите с високи токчета не могат да шофират, казва Ани Димитрова. Всяка една кола от марката, годна за движение в пътната мрежа, може да се включи в надпреварата – единствените условия са да има гражданска отговорност и водачът да е правоспособен. Това са изискванията в долните класове. В големите класове  Спорт и РС изискванията са минимални, а при модифицираните и профи автомобили няма изисквания. Ще се проведе и специален брифинг за участниците, тъй като карането по писта е по-различно. Тази година ще има нов клас - ПРОФИ! В него ще се включат професионалните рали пилоти Косьо Йорданов, Ивелин Чапанов, французина Дамиен Беал, Петър Бакалов, Добрин Борисов и Огнян Каменов. Очаква се голямо зрелище с ухание на бензин и гуми!

Програмата предвижда първата дисциплина да е ТАЙМ АТАК – една пълна обиколка за време при 7 автомобила максимум на пистата със сесии от 10-15 мин. Взема се най-добрата обиколка за време и се прави класиране по класове.  Второто състезание, което ще се наблюдава в следобедните часове е ДРАГ – автомобилите се теглят на случаен принцип във всеки клас и тръгват два по два. Състезават се на права от 400 метра на пряка елиминация. Ето тук е мястото да кажем, че ако не сте виждали рали пилоти да карат ДРАГ, това може да се види само на 16 ноември, добавя Ани. Има и майсторско шофиране: Рено-Нисан ще предостави чисто нов автомобил последен модел, прави се специално трасе за всички участници, с което никой няма да е запознат предварително. Всеки кара с въпросния автомобил за време, като изпълнява определени елементи – шофиране на заден ход, обикновен и френски гараж и заобикаляне на препятствия. В деня могат да се запишат и участници от публиката, предвидени са много награди.

Ще има и състезание за тунинг – аудио замерване по класове с професионална техника, което ще определи автомобилът с най-мощна и качествена музикална уредба от всеки един клас. В конкурса за Кола на публиката може да участва всеки, който е правил някакви доработки по автомобила си. Колите на участниците ще бъдат поставени в определена за целта "ложа".

Организаторите обещават и много състезания и атракции за публиката, като например хвърляне на ключ в контейнер или бърза смяна на гума. Не са забравени и децата, които дойдат на пистата. Организиран е кукловод, който ще направи две представления специално за най-малките участници на мероприятието около обедните часове и рано следобед. Представители на  БЧК ще направят демонстрация, която ще е интересна и за малки и за големи. Следваме инициативата възпитанието на малките в движението по пътищата да започва от най-ранна възраст, затова предвиждаме инициативи в тази насока, пояснява Ани Димитрова. Правим феста в събота за да може спокойно да се прибират из страната след мероприятието или просто да празнуват след него. 

Пистата ще бъде отворена още в 7:30 часа, когато след записванията ще започнат техническите прегледи на автомобилите, награждаването се очаква да стане около 17 часа. Постарали сме се и даваме всичко от себе си нещата да се случат по най-добрия начин и да има забавления за всички от всякакви възрасти, завършва Ани Димитрова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина