Вижте какво обсъдиха хисарските старейшини на последната си сесия

Автор: Plovdiv Now 6641
Вижте какво обсъдиха хисарските старейшини на последната си сесия

Хисарските общински съветници обсъдиха важни въпроси за изминалата и настоящата година на последната си сесия на 22 януари.

Те преразгледахарешението за такса смет, върнато от областния управител. Според решението юридическите и физическите лица и едноличните търговци, осъществяващи стопанска дейност в нежилищни имоти, предприятия с разкрити работни места, стартирали дейност сред 1 януари 2013 година, които се намират извън град Хисар, заплащат такса битови отпадъци в размер на една пета, съобщи pbnovini.com.

Мотивът за решението е, че гореизброените генерират значително по-малък брой битови отпадъци и осигуряват работни места на територията на общината. 

Прие се годишната програма на общината за управление разпореждане с общинска собственост за 2019 година. Престои баня Русалка, Момина баня и Банчето в кв. Миромир да бъдат отдадени под наем, решиха старейшините.

Кметът инж. Пенка Дойкова отчете събраните през миналата година приходи от туристическия данък. Те са на стойност малко над 155 хиляди лева. Кметът предложи за 2019 година да се заложат прогнозните 192 хиляди лева.

Дойкова отчете също и календара на културните събития за миналата година. От заложени 72 хиляди лева са усвоени 60 хиляди, 12 хиляди не са похарчени. Старейшините ще разглежда на допълнителна сесия културния календар за 2019 години. Това стана по предложение на постоянната комисия, предстои да се проведе широка среща с читалище, кметове и сдружения за дискутиране и обсъждане на културния календар и финансовия ресурс по него. Срещата ще се проведе в петък от 16 часа в залата на общинския съвет.

Прие се отчета за спортния календар за миналата година, както и проекто-бюджета за настоящата година. През 2018 година са били заложени 18 300 лева, но на спортните клубове са били предоставени само около 7 хиляди лева. Това предизвика дискусия и въпроси защо за настоящата години са заложени още по-големи суми при положение, че миналогодишните се са били усвоени.

Кметът запозна местния парламент със ситуацията за градския минерален плаж. Там има бизнесмен, който е спечелил търга, но друг участник в надпреварата обжалва решението и ситуацията продължава да е патова. Дали това лято плажът ще бъде отворен, няма яснота.

Проекто-бюджетът за 2019 г беше отложен заради редица питания и въпроси от страна на Комисията по финанси и заради неприетата културна програма, съобщи pbnovini.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина