Хисаря честити 3 март с вход свободен в три обекта

Автор: Plovdiv Now 7317
Хисаря честити 3 март с вход свободен в три обекта

Хисаря ще потъне в цветовете на Трибагреника на 3 март. По повод празника посетителите на града ще могат да посетят няколко обекта с вход свободен, а на посетителите ще бъдат раздадени национални трибагреници. 

В безплатен достъп ще бъдат Археологическият музей, римските терми и гробница. Посетителите на музей ще могат да разгледат артефакти от различните исторически епохи, открити в града и близките местности. Макети на емблематични за града антични обекти - римски амфитеатър, перистилна жилищна сграда, раннохристиянска базилика и южна порта „Камилите” дават представа за реалния облик на тези забележителности.

В музея са експонирани най-новите находки, открити през 2014 г. при археологическите разкопки на римските терми и тракийския селищен, търговски и култов комплекс от V – ІV в. пр. Хр. при село Кръстевич.

Римските терми пък са уникални с това, че са перфектно запазени. Разположени са в парк „Момина сълза”, а на отделни места конструкцията може да бъде видяна почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа.

На 300 метра от големия археологически комплекс в центъра на града се намира и Римската гробница. Тя се датира от ІV в. и днес може да се види в автентичния и вид. Гробницата е единствената в България с оригинална подова мозайка. 

Трите обекта са с работно време от 8:00 до 16:30 часа. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина