Стотици християни препълниха Бачковския манастир за празника, по пътя се образува тапа

Автор: Деница Лещева 6912
Стотици християни препълниха Бачковския манастир за празника, по пътя се образува тапа

Стотици християни изпълват от сутринта Бачковския манастир, за да се докоснат до чудотворната икона на Света Богородица. По пътя за светата обител се е образувала опашка, а автомобилите буквално пъплят до там, предаде наш репортер.

Поводът е големият празник Рождеството на пресвета Богородица. Той е популярен и като Малка Богородица и е един от петте в Богородичния празничен цикъл, включващ още Успение Богородично (Голяма Богородица), Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен.   

От векове за иконата "Света Богородица" в Бачковския манастир се говори, че е спасила мнозина вярващи. Силата й е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Легендата за Бачковската Богородица разкава още, че тя е една от 20-те икони в света, за които самата Пресвета дева е позирала на живо. Според някои исторически източници ликът на Божията майка в скътаната в Родопите обител, е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. В манастира е донесена от странстващите иверийски монаси Окрамир и Атанасий. Днес обкованата в сребърна ризница Богородица с Младенеца е най-ценната реликва на манастира.

Поверието гласи, че оставена при олтара на манастирската църква, една нощ тя се преместила сама до входа, а явилата се в съня на един от монасите Богородица казала, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца.

И така вече няколко столетия изображението на Пресветата Дева от Бачково е обърната към църковните двери. Миряните, които идват да й се поклонят, вярват, че тя ще сбъдне молитвите на всеки, който я докосне. Затова те палят свещи и молат за здраве, любов в семейството и късмет, а бездетните вярват, че Света Богородица ще ги дари с бебе.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина