Спасен е последният файтон на Асеновград, талантливата Ирина помогна с две картини

Автор: Plovdiv Now 7352
Спасен е последният файтон на Асеновград, талантливата Ирина помогна с две картини

Събрана е вече цялата сума, необходима за спасението на последния файтон - на Капитана от Джордж махала в Асеновград. Това стана възможно, благодарение на дарители. Голяма беше и помощта на талантливата художничка Ирина. 15-годишното момиче нарисува две картини, които обяви на търг, за да се случи спасението на автентичното возило.

Съюзът на творците в Асеновград откупи за 100 лева на търг първата картина, съобщи Грозданка, майката на Ирина.

Момичето веднага нарисува и втора творба с файтона. Тя пък е купена от Селим Емин–Селчо, който вместо 300 е дал 500 лева. Човекът е пожелал да дари и оставащата сума за закупуването на файтона - около 1200лв.

Файтонът е на повече от 80 години. Участвал е в честванията в Деня на Съединението в Пловдив. Снимано е в документални филми. През 2011 г. посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който бил на официално посещение в Асеновград, обиколил града с него.

Припомняме, че още през ноември 2019 година будни българи чрез навременна реакция в социалните мрежи успяха на предотвратят продажбата на файтона, обявен за 7000 лева. Вълна от коментари заля фейсбук - какво по-добро би могло да се направи с ценната вещ. Започнаха веднага да се събират средства, по-късно беше създадено и сдружение. Собственикът на файтона се съгласи да отложи продажбата, за да се намери най-доброто решение. 

Идеята на кампанията е возилото да бъде откупено и след това предоставено на Общината, която да му намери подходящо място, за да радва и асеновградчани, и туристи. Може да не стои само като експонат, а да бъде пускан в движение на празници като уникална атракция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина