Бивш военен пилот: Задачата на подп. Терзиев е криела много рискове

Автор: Plovdiv Now 11837
Бивш военен пилот: Задачата на подп. Терзиев е криела много рискове

Задачата пред пилота Валентин Терзиев е възможно да е била на границите на възможностите и крие много рискове. Това заяви бившият военен пилот и председател на фондация "Български ВСС" ген. Спас Спасов пред БНТ.

Според него докладът за катастрофата с военния изтребител е обективен и ясен.

"Докладът е изключително прецизен, точен и дава яснота", заяви Спасов.  Най-вероятната причина за инцидента е описаната като загуба на пространствената ориентация на пилота при нощния полет над море. Според него в така изнесената информация няма опит да бъде вменена вина само на пилота.

"Това са нормални данни за един изтребител, който в такъв момент преследва някаква цел, поставена му е задача, преследва целта и и са допустими тези скорости. Височината е по-малка от нормалната, но не нормално допустимата. възможно е и на тази височина да се проведе."

По думите му политиците не са дали достатъчно възможности за подготовка на българските бойни авиатори.

"Това, което виждаме в доклада, според мен, е допускане на границите на възможностите на пилота и изпълнението на тази задача.
Според него този, който е ръководил непосредствено изпълнението на приближаване, на захват и насочване на пилота, може би е трябвало да се намеси и да попречи по-нататъчно изпълняване на задачата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина