Бабинден е, празникът на родилната помощ

Автор: Plovdiv Now 8554
Бабинден е, празникът на родилната помощ

Бабинден е, празникът на родилната помощ. На този ден празнуват всички специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Това са акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите. Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов - на 8 януари. 

Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги" ще отбележи празника със специален ритуал и празнична програма.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. 

Традицията повелява рано сутринта бабата да посети всички деца, които е изродила през годината, да ги закичи с бял и червен конец за здраве и да ги дарува.

След това се прибира у дома, за да посрещне родилите при нея през годината. Невестите ѝ гостуват като задължително я даряват с кърпа и сапун, носят погачи, сирене, вино и ракия. По-късно жените закарват бабата на реката за обредно къпане. След окъпването, бабата се носи на ръце до дома ѝ и празникът завършва.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина