Предлагаме рецепта за супа от праз - вкусна, лесна и бюджетна зимна гозба.
Необходимите продукти са:
праз - 3 - 4 стръка
чушки - 3 - 4 сушени червени пиперки
масло - 50 г
мазнина - - 1 с.л. растителна
сол - на вкус
черен пипер
чубрица
магданоз
яйца - 2 броя, за застройката
кисело мляко - 1/2 кофичка
брашно - 1 с.л. препечено
червен пипер - 1 ч.л.
Приготвяне:
В съд с незалепващо дъно разтопяваме маслото, добавяме още малко мазнина и запържваме нарязания на дребно праз. Пиперките накисваме за кратко в гореща вода, за да омекнат, след което ги нарязваме на дребно.
Прибавя се сол и останалите подправки и се долива с около 1, 5 л гореща вода. Вари се до готовност. Брашното се препича в отделен съд, като внимаваме да не прегори.
Когато изстине, се прибавят яйцето и млякото и се разбърква много добре с тел. Застройката се връща на котлона на ниска степен и се бърка, докато кипне.
След това сваляме от огъня и се добавя при непрекъснато бъркане към супата, която ври на слаб котлон. След 1-2 минути супата е готова. Подправя се с наситнен магданоз и се поднася.