Зеленчукопроизводители: Неизвестен вирус покосява реколтата ни от домати

Автор: Милен Ангелов 7357
Зеленчукопроизводители: Неизвестен вирус покосява реколтата ни от домати

Български зеленчукопроизводители се оплакаха от неизвестен до момента вирус, който покосява реколтата от домати през тази година. Още преди да узрее зеленчукът, доматеният стрък почернява и пада. "До сега не сме се натъквали на подобно явление, необяснимо е как пред очите ни голяма част от растенията просто увяхват, а продукцията започва да гние", разказват производителите.

Болестта не може да се пребори с препарати и единственото решение на проблема е корените да бъдат изкоренени. В противен случай се заразяват и околните домати. Едни от най-големите производители на домати са в Южна България. Много от тях са с дългогодишен опит в отглеждането, производството и реализирането на продуция. И спорелят, че до сега не е имало толкова трудна година.


От години този производител на домати реализира продукцията си на зеленчуковия пазар в Хасково. Тази година той е засял 3000 корена, 500 от тях вече е изкоренил. Допълва, че загубите от реколтата тази година ще са големи. Възможно е дори в един момент традиционният домат с характерните си вкусови качества да се изчерпи още преди края на лятото.

Ситуацията допълнително се е усложнила и заради проблеми с резките температурни разлики при оранжерийните домати. На много от тях цветовете опадали преждевременно. Това е и причината килограм домати тази година да се предлагат на по-високи цени. На места те достигат 3 лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина