Ако искате да увеличите приема си на антиоксиданти, зеленият чай е популярен вариант. Той е богат на катехини, вид флавоноид, който се бори с възпаленията, може да предпази клетките от увреждане и да намали риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в зеления чай са свързани и с подобрени нива на кръвната захар, здравето на кожата и дори дълголетието.
В зависимост от метода на отглеждане, събиране, обработка и приготвяне, проучванията потвърждават, че зеленият чай може да съдържа между 50 и 100 милиграма (мг) антиоксиданти на чаша. Това обаче не е единственият чай, който съдържа тези полезни вещества. RealSimple изброява пет вида чай, които съперничат на зеления чай по съдържание на антиоксиданти.
Черен чай (съдържание на антиоксиданти: 62–100 мг на чаша)
„Редовната консумация на черен чай може да има кардиопротективен ефект и да помогне за понижаване на кръвното налягане“, споделя диетологът Ейми Уудман.
Изследванията показват, че високото му съдържание на антиоксиданти също помага за поддържането на силна имунна система и здравословен чревен микробиом, което влияе положително на храносмилането.
Бял чай (съдържание на антиоксиданти: 52–77 мг на чаша)
„Белият чай се прави от неузрели чаени листа и има фин вкус, той е с по-малко кофеин от зеления или черния чай“, обяснява Уудман.
Диетологът Джейми Бахам казва, че изследванията показват, че „белият чай може да подобри здравето на кожата и да намали увреждането на ДНК“.
Улун чай (съдържание на антиоксиданти: 86–150 мг на чаша)
Проучванията го свързват с подобрено сърдечно-съдово здраве, понижаване на кръвното налягане, подобрена когнитивна функция и намалено възпаление, казва Уудман.
Освен това, улун чай може също да помогне за балансиране на нивата на кръвната захар и да предпази костите, добавя диетологът Джесика Вилалвир.
Мача (Съдържание на антиоксиданти: до 945 мг на чаша)
„Мача съдържа по-висока концентрация на антиоксиданти, защото за разлика от традиционните чайове, които се запарват и след това се заливат, мача се приготвя чрез разбиване на счуканите чаени листа директно във вода, което позволява да се консумира цялото листо“, обяснява Уудман.
Изследванията показват, че мача помага за намаляване на възпалението, поддържане на здравословни нива на холестерол и дори леко подобрява концентрацията, споделя Вилалвир.
Ройбос (съдържание на антиоксиданти: до 68 мг на чаша)
За разлика от другите чайове в този списък, ройбосът не се произвежда от растението Camellia sinensis, а от растението Aspalathus linearis, което го прави напълно без кофеин. Това го прави идеален антиоксидантен бустер преди лягане.
Изследванията показват, че ройбосът има противовъзпалителни свойства и поддържа сърдечно-съдовото здраве, споделя Бахам.