Здравният министър: Увеличаваме клиничните пътеки с 20 лв., за да се покрият PCR тестове

Автор: Plovdiv Now 5428
Здравният министър: Увеличаваме клиничните пътеки с 20 лв., за да се покрият PCR тестове

Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лв., с които ще се покриват тестове на пациенти, съмнителни за COVID-19. Съответно увеличението ще е с 10% считано от 31 август до края на годината. Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021 г. Това съобщи на брифинг здравинят министър проф. Костадин Ангелов минути след подписания анексът към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г. и националния рамков договор за дентални дейности 2020-2022 г.. На брифинга присъстваха също представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса

В първичната извънболнична помощ, която касае над 4400 практики, се предвижда увеличение цените на всички дейности средно с 10 на сто до 31 декември 2020 г., включително и заплащанията на преминал пациент. В специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи с 10%, като тук се увеличават както цените, така и обемите. Това касае над 6000 практики, посочи здравният министър.

В денталната помощ се предвижда покачване цените на дейностите без протезите с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания за извършената дентална помощ дейност през последното тримесечие. Увеличава се стойността на заплащането на рецепта при 100% от НЗОК с 10%. При денталната помощ промените влизат в сила от 1 септември.

Целта е да се увеличат услугите за пациентите. Това ще доведе до повишаване на качествата на предлаганите услуги. Ще бъдат отпуснати до 126 млн.лв., за да се покрият всички договорености, посочи министър Ангелов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина