Здравният министър обяви по какви критерии ще става разхлабването на мерките

Автор: Plovdiv Now 5205
Здравният министър обяви по какви критерии ще става разхлабването на мерките

Ако до края на седмицата се запази положителната тенденция със заболелите с COVID-19, децата се връщат в детските градини и яслите. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.   

„До края на седмица ще се издаде заповедта за детските градини. Имаме данни, че може да отворим яслите и детските градини още в понеделник. За това обаче ще следим до края на седмицата. Над 17 са показателите, които следим и от които се водим, когато взимаме решение за отваряне на другите обекти. Много е важен процентът на позитивните тестове, както и числото на лекуващите се в болници. Много е важно възрастовата структура и починалите. Важно е какво е мястото ни в ЕС по заболяемост и смъртност. Някъде в средата на седмицата след 14-ти трябва да имаме отговор на този въпрос. Когато имаме тези данни, ще говорим за мерките”, каза Ангелов.

Той добави, че в четвъртък ще стане ясен ефектът от наложените преди две седмици строги епидемиологични мерки. Към този момент по думите на Ангелов се забелязва спад на новорегистрираните случаи, както и облекчение на здравната система.

Министърът засегна и темата със студентския празник. Той подчерта, че във всички курорти има сериозно полицейско присъствие.

„Имаме информация, че масово студентите са по частни вили, където не може да се спазват мерките. Насочили сме проверките натам”, каза проф. Ангелов.

Днес той предостави още 20 линейки към Спешните центрове у нас. Това е част от програмата за развитие на Спешната помощ.

Пред репортери той заяви, че експерти ще решават за антигените тестове и за това, дали може да се приравнят към ПСР тестовете.

"В тази картина не влизат антигените тестове. Аз съм радетел на приравняване на тези тестове с ПСР тестовете. Когато имаме консенсус, аз ще взема решението", каза още Ангелов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина