Здравният министър обяви новите мерки, влиза в сила зеленият сертификат

Автор: Plovdiv Now 43130
Здравният министър обяви новите мерки, влиза в сила зеленият сертификат

В България се въвежда зелен сертификат. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от trafficnews.bg.

Всички дейности, които се извършват на закрито до момента, от тук насетне ще могат да се извършват само при предоставяне на зелен сертфикат при осигуряване на контрол на входа, посочи служебният министър.

Новата заповед, която въвежда тези мерки, е почти готова, ще бъде публикувана до края на работния ден. Ще влезе в сила 00:01 часа сряда срещу четвъртък, т.е. от 21.10.2021 година.

Така на практика достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение ще се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Такава е практиката в редица държави на ЕС. Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт и администрациите. 

Зеленият сертификат ще бъде задължителен за достъп за всички хора над 12-годишна възраст.

Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

При откритите базари и тържища се въвежда ограничение по 1 човек на 8 кв. метра. Работодателите и органите на всички администрации са задължени да организират плаващо работно време, най-малко 50% да работят дистанционно. Въвежда се изискване за персонала на всички болнични заведения и старчески домове да работят със зелен сертификат.

Министърът на здравеопазването посочи, че приетите мерки са обсъдени с широка гама от заинтересовани групи от бизнеса, неправителствени организации, синдикати, експерти и администрация.

БАБХ, РИОСВ, областните управителите и общините ще трябва да следят за спазването на новите мерки.

Припомняме, че антигените тестове са безплатни и важат 48 часа, но пробонабирането се заплаща персонално. 

Кацаров подчерта, че за учителите не се въвежда изискване за наличие на здравен сертификат. 

Всички училища в общините, които 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души, ще минават на дистанционно обучение. 

Когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население, училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни той.

Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 процента от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Заповедта ще влезе в сила от четвъртък.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина