"Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Всички онези мерки, които предприехме, не получават нужното разбиране на гражданите и подкрепа, продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че ние по някакъв начин влияем отрицателно върху правата и свободите на хората", това посочи на брифинг тази сутрин министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Той се изказа най-остро по отношение на една многократно променяна мярка - т.н. "зелени коридори" за пазаруване на възрастните хора. 

"Наблюдавам какво се случва в медиите за зелените коридори. Ние стигнахме до това решение след широко обсъждане с представители на възрастните хора и на магазините за пазаруване, осъществено по телефона. Изискванията на възрастните бяха да има два коридора – от 8 до 10 часа и от 14 до 16 часа. Направихме го само сутринта, оказа се недостатъчно, застуди се. След това възрастните пожелаха да е следобед, направихме го, след като го координирахме с магазини. След обсъждане с асоциацията се оказа, че те не може да издържат на тези коридори, защото ще търпят големи икономически щети. Сега разбираме, че този коридор създава неблагоприятни за работата на магазините условия. Къде сбъркахме, след като наложихме мярка, за която всички бяха съгласни?", пита Ангелов. 

"Трудно ми е да разбера как в тези часове отиват млади хора и чакат, предвид, че възрастните са най-застрашени. И си задавам въпроса за целесъобразността на тази мярка. Всички ние трябва да проявим разбиране, че са важни - щом са мерки – те ограничават. Ако сега се лишим от някои т.н. права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост", напомни Ангелов. 

Пловдив е в групата области, които трябва да направят реорганизация за пациенти с ковид-19. 60% от леглата за коронавирус болни в областта са заети.

"Над 45 хиляди публикации има специализирани научни публикации в двата полюса на фактите. Говори се за планове за пандемията, които се отнасят към грипните вируси? Само че ние не знам почти нищо за този вирус. Той не се държи като респираторните вируси, трябваше да е изчезнал през лятото. Но ето това е ситуацията, отново има недоверие. Ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, че са убийци в бели престилки няма да стигнем до никъде", допълни Ангелов.