Здравната каса ще плаща повече за профилактика и лечение на инсулт и рак

Автор: Plovdiv Now 3534
Здравната каса ще плаща повече за профилактика и лечение на инсулт и рак

Удължаване на срока на направлението за профилактично изследване на рак на гърдата, това обмислят здравните власти. Идеята е то да важи два месеца, защото 30 дни - оказва се - не стигат за записване на час при специалист.

Лекари и зъболекари подписаха анексите към договорите със Здравната каса за разпределяне на парите за медицински и дентални дейности. Тази година пакетът от профилактични изследвания, които се покриват от касата, е по-голям. А цените на клиничните пътеки ще се увеличат със средно 20%.

От тази година се въвежда минимален и максимален болничен престой за пациенти с инсулт.

"Това, което се чуваше досега аз още не съм здрав, пък те ме изхвърлиха от болницата не трябва да се случва. Или пък не трябва да се случва пък за сметка на болницата", каза д-р Иван Мадраров - председател на БЛС.

Пациентите с тежък инсулт ще лежат в болница до 10, а по леките случаи до 4 дни.

"Когато е един тежък инсулт, според мен, поне един месец под контрол на лекар, специалисти трябва да бъде наблюдаван. Освен невролози тук се намесват понякога и анестезиолози, психиатри, защото хората понякога стават психоемоционално нестабилни", каза неврологът д-р Aнтония Исписрка от Варна.

От юни болниците, които не са достигнали нивата на заплатите, заложени в Колективния трудов договор от 2022-ра година ще плащат глоби.

"Който не е успял да ги направи миналата година пролетта и сега няма да успее да ги направи дори и с новите цени. Като средно претеглено това, което ще дадат на една болница на едно отделение е около 10-11%", обясни д-р Иван Мадраров.

Извън болниците тази година ще могат да се правят малки хирургични интервенции и изследвания на стомаха и дебелото черво.

"Залагали сме контролни механизми, които да гарантира едно ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК", подчерта Станимир Михайлов - управител на НЗОК.

"Най-голямото увеличение на средствата е в сферата на профилактиката на заболяванията. Хората, когато се възползват от тези профилактични прегледи ще могат да бъдат диагностицирани в най-рана фаза, ако имат някакво заболяване", обясни доц., Михаил Околийски - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването.

За ядрено-магнитния резонанс няма да се изисква специално разрешение от здравната каса. Направление може да издава само специалист. А всичко договорено от лекарите, зъболекарите и касата ще влезе в сила, след като анексите бъдат обнародвани в държавен вестник, пише БНТ. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина