Заразените в Пловдивско намаляват, ковид отделенията обаче остават пълни

Автор: Plovdiv Now 7239
Заразените в Пловдивско намаляват, ковид отделенията обаче остават пълни

Заболеваемостта от COVID-19 в Пловдив и областта намалява. На 14-дневна база засега тя е 844, спрямо 859,25 на 100 000 души през предходния ден. 

Спад се наблюдава и на национално ниво. Все още обаче почти цяла България е в тъмночервената зона със заболеваемост над 500 хил. души. От вчера само три области са извън тази група – Смолян и Търговище, които са оцветени в червено и Кърджали – в жълто. Това показват актуалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.  

Въпреки спада на заболеваемостта, натискът към болниците остава висок. Лечебните заведения в Пловдивска област са пълни, 85% от леглата са заети. По информация на Националната здравноосигурителна каса към 7 ноември в областта са разкрити 1120 легла за пациенти с COVID-19, от които свободни са под 170.  

В най-голямата болница – УМБАЛ „Свети Георги”, в последните две седмици са разкрити нови 50 легла, с което общият им брой е станал 274. Въпреки това едва 19 са свободни.  В УМБАЛ „Пловдив” имат капацитет да приемат още двадесетина пациенти, в УМБАЛ „Каспела” и УМБАЛ „Пълмед” – по 10. Около 30 общо пък са свободните легла в двете общински болници в града – МБАЛ „Св. Мина” и МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

От всички лечебни заведения отчитат, че персоналът е на предела на силите си. И предупреждават, че лекият спад на COVID-19 не бива да ни успокоява, тъй като броят на тежкоболните и починалите остава изключително висок.

14-дневната смъртност достигна пик от началото на епидемията у нас. 28,5 на 100 000 е върховата стойност, която е достигната на 7 ноември.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина